Foto: Facebook

Vrijeme je za istinu: Snimaju se dokumentarci o pokoljima Hrvata u BiH

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Mladi okupljeni u molitvenu zajednicu “Nanovo rođeni” sa sjedištem u Zagrebu pokrenuli su projekt snimanja dokumentaraca o mjestima u BiH u kojima su počinjeni zločin nad Hrvatima, s naglaskom na one počinjene u proteklom Domovinskom ratu, piše Večernji list BiH.

Matija Ricov, redatelj dokumentaraca o voditelj zajednice “Nanovo rođeni”, kaže da su veze među Hrvatima s obiju strana granice mnogo dublje i jače nego što se mnogima čini.

“Svi znaju za Vukovar, ali ne i Vitez”

Foto: Večernji list.bh

“Većina članova naše zajednice, čak oko 80 posto njih, vuče korijene iz BiH. Svima je zajedničko da su željeli obnoviti te veze, ali i doznati više o teškoj sudbini i stradanjima u ratu o kojima se vrlo malo zna i govori, za razliku od onih čije su žrtve Bošnjaci ili Srbi, pa čak i među samim hrvatskim narodom. Svi znaju za Vukovar, za Škabrnju, ali vrlo malo ljudi u Hrvatskoj zna da su, recimo, i Vitez i Lašvanska dolina 316 dana bili pod opsadom, u potpunom okruženju. Tako smo došli na ideju pokušati napraviti jedan projekt koji bi to barem malo promijenio. Ideja koja se rodila iz takvih promišljanja je snimiti dokumentarne filmove o svim većim stratištima Hrvata u BiH u Domovinskom ratu”, kazao je Ricov.

Stravičan pokolj Hrvata u selu ‘izbrisanog imena’: Krvnikova savjest nije izdržala

Film o Grabovici već gotov

ideju su, kaže, najprije predstavili banjolučkom biskupu Franji Komarici, a potom i kardinalu Vinku Puljiću te mostarskome biskupu Petru Paliću i sva su trojica tu ideju pozdravili. Projekt bi trebao trajati oko pet godina tijekom kojih planiraju snimiti 15 dokumentarnih filmova.

“Već smo snimali u Uzdolu, Bugojnu, Vitezu, Grabovici. Film o stradanjima Hrvata u Grabovici je gotov i sredinom mjeseca trebao bi biti prikazan u Mostaru, prije toga možda i u Posušju. Ovih dana snimali smo u Konjicu. U planu su snimanja u Posavini, Jablanici, Varešu, Kaknju, Kraljevoj Sutjesci, Fojnici, Travniku, Banjoj Luci, Briševu, ali i brojnim drugim mjestima, razgovori s pojedincima također. Jer kako idemo na teren, tako se prostor za nova snimanja i dokumentiranje otvara” objasnio je voditelj zajednice “Nanovo rođeni”.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.