Screenshot

VOJNIK GADNO PONIZIO STUDENTE FILOZOFSKOG! ‘Neuka čeljadi, vidim da ne znate da su vam fakultet osnovali Isusovci!’

Autor: S.V.

Mario Maks Slaviček nije propustio reagirati na studente Filozofskog koji nisu s oduševljenem dočekali rabina, katoličkog svećenika i imama koji su ih kao predstavnici triju religija u najboljoj namjeri posjetili njihov fakultet:

“Po ustaljenom običaju oni koji se tamo obrazuju dočekaše ih na nož, protestom, ružnim riječima i neskrivenom mržnjom spram onoga što predstavljaju. Baš onako kako su to naučili od predavača, a možda čak i od roditelja ateista, agnostika i komunista. Vjerni i odani svojoj “religiji” komunizmu i tzv. “antifašizmu” koji niječu, zabranjuju i progone svaku vrst vjere i religije, osim vjere u Tita, petokraku i komunizam.

Uzvikuju kako tim ljudima od vjere i religije nije mjesto na “njihovom” fakultetu… Jadna čeljad, ignorantska, neinformirana i zavedena. Pohađaju fakultet, a nitko ih nije naučio kako je najveći dio obrazovnih ustanova, škola, fakulteta osnovala upravo crkva, džamija i sinagoga. Pa tako i u Hrvatskoj taj “njihov” fakultet nije iznimka, no to ih nije čini se nitko od veleučenih im profesora naučio.

Uzimam si za pravo poučiti vas…

Povijest Sveučilišta u Zagrebu datira od srednjeg vijeka kada su, zagrebački biskup Stjepan II Babonić (1225.-47.) i bl. Augustin Kažotić (1303.-22.), radili na uspostavi studija bogoslovije i filozofije. Pravi počeci visokog školstva javnog karaktera javljaju se 1607. godine otvaranjem isusovačke gimnazije na kojoj je započeo filozofski studij 1662. godine. Formalni početak Sveučilišta u Zagrebu smatra se 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773., kada papa Klement XIV. raspušta isusovački red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

Da nije bilo Crkve, gdje bi vi studirali??

Dakle, zaključimo. Vi koji ne želite predstavnike crkve na “svom” fakultetu, zamislite si biste li imali gdje studirati da nije bilo te iste crkve? Možda mislite kako biste onda studirali u nekom od europskih gradova Beču, Pešti, Pragu? Razočarali biste se i u tim su gradovima! Fakultete, škole i druge znanstvene ustanove osnovale baš vjerske institucije, u ovom slučaju crkve, u drugim dijelovima svijeta džamije, ili sinagoge…

No, čini se kako danas na tom Filozofskom fakultetu stvaraju neka mi Bog oprosti, ignorante i neznalice…”

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.