FOTO: Bruno Konjevic / CROPIX

VOJNICI SA SVEUČILIŠNOM DIPLOMOM! Sabor usvojio prijedlog zakona koji je učilište transformirao u sveučilište

Autor: Dnevno

Na sjednici Sabora većinom glasova usvojen je Prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kojim je stvoren okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Tim Zakonom ujedno je uređena i transformacija Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ koje će s novom ulogom prestati biti partner studijskih programa sveučilišta u Zagrebu i Splitu te će postati nositelj istih.

“Sveučilište obrane i sigurnosti omogućit će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti, a izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućen je razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće”, navode iz MORH-a.

Sveučilište će u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, izvoditi i sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Domovinska sigurnost te će time Sustav domovinske sigurnosti dobiti snažnu razvojnu potporu. Novo sveučilište razvijat će i bavit će se znanstveno-istraživačkim radom u potpori vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih aktivnosti, ali i aktivnosti drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti, zaključuju.

MORH prezentirao Plan nabave za 2020. godinu: Evo što sve imaju u planu nabaviti!
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.