Foto: MORH / J. KIopi

Vojni poligon ‘Crvena zemlja’ kod Knina preimenovan u čast junaka Domovinskog rata Josipa Markića

Autor: dnevno

Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. godine, na vojnom poligonu “Crvena zemlja” pored Knina održana je svečanost preimenovanja u vojni poligon “Josip Markić”.

Svečanosti preimenovanja, uz obitelj Markić, nazočili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj sa suradnicima, umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem s imenom hrvatskog branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije “Ljeto 95” u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan.

U ovoj prigodi, ministar obrane Mario Banožić zahvalio je obiteljima hrvatskih branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini.

“Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kad pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, trebamo biti ponosni. Na temeljima koji su izgradili branitelji poput Josipa stvorena je moderna Hrvatska vojska. Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila domovina i zato sam uvjeren da ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama”, rekao je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera podsjetio je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata, rekavši kako je ovaj simbolični čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat.

“Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših branitelja. Josip je bio jedan jednostavan mladić, neobične i iznimne hrabrosti i spreman na mnoge žrtve kako bi obranio svoju domovinu”, poruka je admirala Hranja.

MARASOVA OLUJA: Specijalac ispričao nevjerojatan doživljaj! ‘Došao je autostopom na prvu liniju’

Zapovjednik izvidničke satnije 4. gardijske brigade Pauci, umirovljeni bojnik Tonči Karaman, podsjetio je na posebnost Josipa Markića rekavši kako je svim njegovim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te kako je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim “paucima”.

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se Josipa Markića riječima: “Bio je hrabar i požrtvovan, bio je uistinu velik čovjek, pravi junak i heroj Domovinskog rata, zbog čega mi je iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu”.

Članovi obitelj Markić zahvalili su Vladi Republike Hrvatske što podupire očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i te su istaknuli kako im preimenovanje ovog poligona predstavlja veliku čast i ponos.

U ovoj prigodi, obitelj Josipa Markića te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, dok je molitvu predvodio fra Ilija Mikulić.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.