Foto: MORH/ T. Brandt

VOJNA ELITA! OVO SU HRVATSKE SPECIJALNE SNAGE: Pokazali što rade u slučaju nuklearne, kemijske i biološke ugroze

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga sudjelovali su od 03. do 07. listopada 2022. na obučnom seminaru NCT PRO Challenge Europe 2022-Croatia koji se proveo u organizaciji MUP RH u Stubičkoj Slatini.

Ova radionica održala se u partnerstvu ATJ Lučko s ATLAS mrežom policijskih specijalnih intervencijskih postrojbi u Europi, policijskih postrojbi Zapovjedništva za intervencije (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek), Zapovjedništva specijalnih snaga te Ravnateljstva civilne zaštite i Javne vatrogasne postrojbe Zagreba.

Radionica taktičkih i žurnih službi

Foto: MORH/ T. Brandt

Riječ je bila o međuresornoj radionici taktičkih i žurnih službi. Združeni timovi bavili su se provedbom zahtjevnih operacija protiv igrajućih crvenih snaga u uvjetima kemijske, biološke, radiološke, nuklearne (KBRN) i eksplozivne ugroze. Naglasak scenarija je bio na izravnoj akciji uz korištenje najmodernije KBRN opreme i specijaliziranih ojačanja iz svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Foto: MORH/ T. Brandt

ZSS je na aktivnosti sudjelovao s jednim timom specijalnih snaga i zapovjednim elementom, a u svim scenarijima su djelovali u združenom taktičkom elementu s pripadnicima ATJ Lučko i, zavisno o konkretnoj zadaći, s pridodanim specijaliziranim ojačanjima, poput besposadnih sustava za detekciju, timova za dekontaminaciju, protueksplozijsku zaštitu, i sl.

Ova aktivnost najnovija je u nizu složenih međuresornih obučnih događaja koji za cilj imaju nastavak sveobuhvatne međuresorne suradnje i daljnji razvoj interoperabilnosti vojnih i policijskih specijalnih snaga RH sa svrhom održavanja visokog stupnja spremnosti sustava domovinske sigurnosti za najsloženije izazove.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.