Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Vijeće za Domovinski pijetet javilo se o HOS-u: Ne sviđa im se plakat u Vukovaru

Autor: Dnevno.hr

“Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu – dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva”, zaključak je Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj nakon sastanka u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Na sjednici su sudjelovali svi članovi Vijeća, osim predstavnika Grada Vukovara i jednog od predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara. Vijeće je prihvatilo oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a ministar Tomo Medved podsjetio da je Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta.


“U duhu Zakona te uvažavanjem posebnosti Vukovara želimo da ovo Vijeće svojim radom i zaključcima oda priznanje podnesenim žrtvama, Vukovara, ali i svih krajeva Hrvatske, a da se izbjegne dodatna politizacija koja opterećuje kako stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara tako i cjelokupnu hrvatsku javnost”, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši kako to posebno dolazi do izražaja u danima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kada se Kolonom sjećanja na dostojanstven i primjeren način odaje duboko poštovanje herojstvu i mučeništvu hrvatskih branitelja i civila.

Foto: Grad Vukovar

Vijeće mudraca je zaključilo da je plakat koji je na svoju ruku izradio Grad Vukovar “neprimjeren”. Tvrde da je u javnosti izazvao negativne rasprave, reakcije i podjele i “ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama” pa nisu suglasni s njegovim korištenjem. Usuglasili su se da će izraditi plakat koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Vukovarski branitelj o plakatu za Dan sjećanja: ‘Ti HOS-ovci su branili Vukovar, nisu nikakvi ustaše’

Uvažavajući doprinos Hrvatskih obrambenih snaga u obrani Vukovara, Vijeće je skrenulo pozornost na činjenicu da su svih proteklih godina Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara, među kojima i pripadnici HOS-a s članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te smatraju da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara.

Penavin zamjenik kalkulira oko plakata i HOS-a: Prvo je bio ‘za’, a onda okrenuo ploču
Vijeće je zaključilo da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama.

Podsjećamo, nakon objave plakata za dan sjećanja i najava gradonačelnika Vukovara i šefa Domovinskog pokreta Ivana Penave da će pripadnici HOS-a predvoditi kolonu, digla se hajka.

Pobunili su se redom od premijera Plenkovića, SDSS-ovca Pupovca, preko branitelja Deura i HVIDRA-ša Đakića pa sve do tvrdokorne ljevice.

Penava i Domovinski pokret ostaju pri svojoj odluci.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.