Foto: Screenshot/yt

(VIDEO) ZA OVO NE ZNATE? TREBALI BI: U samo tri minute Srbima smo ‘skinuli’ šest MIG-ova

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1992. godine, iznad Slavonskog Broda u samo tri minute srušeno je čak 6 MIG-ova neprijateljske vojske.

Naime, JNA je i prije pokušavala srušiti most između Slavonskog i Bosanskog Broda, no toga je dana pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali.

Srušili im cijelu eskadrilu

Tijekom bitki u Bosanskoj Posavini 2. svibnja 1992. srpske snage su, nakon prvih poraza, odlučile srušiti most između Slavonskog i Bosanskog Broda. Iz pravca Batajnice i Banja Luke u prijepodnevnim satima nad Slavonskom Brodom su se pojavila tri MIG-a koja su pokušala raketirati most. U brzini napada Protuzračna obrana Slavonskog Broda nije uspjela reagirati što se pokazalo presudno u sljedećem napadu koji se dogodio isti dan.


U 17:45 nad Slavonskim Brodom se pojavilo 6 MIG-ova 21 i 1 MIG 29. Kako su nakon prijepodnevnog napada bili uvjereni u neučinkovitu obranu, u drugi napad su ušli ‘školski’ spustivši se na visinu od samo 350 metara te su krenuli u poniranje prema mostu. Upravo ta greška i predrasuda ih je koštala cijele eskadrile jer je PZO Slavonskog Broda u manje od 3 minute poskidala svih 6 MIG-ova 21 te teško oštetila MIG-29.

Iz osvete pobili djecu

Sutradan 3.05. jugoslavenska avijacija dolazi opet nad Slavonski Brod, ali ovaj puta se avioni nisu spuštali sa visina ispod 4000 metara, što je van dometa PZO-a. Došli su zbog odmazde te su divljački bombardirali grad. Tada se dogodila jedna od najvećih tragedija kada je u podrumu obiteljske kuće poginulo petero djece koja su bila zatrpana ruševinama od avionske bombe ‘krmače’.

Taj je događaj dokumentiran u filmu ‘Most’, a u njemu svjedoče akteri događaja, ljudi koji su srušili zrakoplove, građani, vatrogasci, tadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda i ostali. Za napomenuti je da su uz foto i video arhivu u filmu korištene i 3D animacije s reljefnim 3D kartama koje simuliraju bitke nad nebom Slavonskog Broda.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.