screenshot

(VIDEO) Slavonski Brod – sjećanje na djecu ubijenu u bombardiranju grada

Autor: Dnevno

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo ukupno 402 djece u dobi od 6 mjeseci do 18 godina. Čak 42 mališana koja su poginula još nisu krenula ni u osnovnu školu. Mnoga od te djece ubijena su u teškim srpskim ratnim zločinima bombardiranja civilnih ciljeva – škola, bolnica, zgrada, dječjih igrališta…, a nitko od tih zločinaca nikada nije odgovarao ni za jedno od te 402 ubijene djece.

Na današnji dan 1992. u Slavonskom Brodu, u takvom ratnom zločinu bombardiranja dječjih igrališta i ulica, poginulo je šestero djece. Uz njih je taj dan ubijeno još 10 građana Slavonskog Broda, a ranjeno čak 60 civila.

Samo u Slavonskom Brodu u vrijeme Domovinskog rata tijekom rata poginulo je 28 djece, a ranjeno čak 65. Uglavnom su to bili nasumični napadi srpskog dalekometnog topništva, ali i zrakoplova, koji su sijali smrt na dječjim parkovima, igralištima i ulicama grada, piše Petar Horvatić.

U zračnim napadima izbačeno je 12 aviobombi, takozvanih “krmača”, a posljedica su bile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrumu u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva ratnog zločina nad civilima Slavonskog Broda imala je tek 20 mjeseci.

Početkom svibnja 1992. na Slavonski Brod su bačene čak 94 bombe “krmače” svaka teška 250 kg. Više od 100 zrakoplova napalo je taj grad, kako bi odsjekli bosanske Hrvate u Posavini , i spriječili pomoćali i zbog odmazde nakon uspjeha hrvatskih snaga u Posavini tih dana. Bačene su i 4 kazetne bombe Bell 755 i 60 raketnih projektila tipa Munja.

Inače, za 402 djece koja su stradala u u Domovinskom ratu nitko nikada nije odgovarao, a vjerojatno i neće – ubojice djece i nalogodavci zločina umrijet će, nažalost, kao slobodni ljudi.




 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.