Screenshot

(VIDEO) SIN PRAVOSLAVNOG POPA BIO JE HEROJ VUKOVARA: ‘Otac mi je rekao: Domovina je napadnuta! Brani je!’

Autor: Snježana Vučković

Više od 10 000 Srba branilo je Hrvatsku u redovima Hrvatske vojske, policije i HOS -a.

Mnogi od njih su tijekom Domovinskog rata poginuli, ranjeni ili se još uvijek vode kao nestali.

Iako su zbog svoje vjeroispovijesti na neki način bili “između dvije vatre” pri čemu su suborcima morali dokazivati lojalnost, a oglušiti se na kritike pripadnika srpske nacionalne manjine koja se opredijelila za “onu stranu”, u ratu su se iskazali kao srčani vojnici odlučni da se riješe srpske okupacije.

Kako je sin popa branio Hrvatsku

Jedan od onih kojima je u samim počecima rata bilo jasno koja je njegova domovina je hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata Nenad Gagić.

Gagić je sin pravoslavnog svećenika i majke Hrvatice, a njegovo emotivno prisjećanje na odlazak iz Zagreba na vukovarsku bojišnicu i ono što mu je otac tada poručio, vrijedno je pogledati.




Više od 10 000 Srba branilo je Hrvatsku u redovima Hrvatske vojske,policije i HOS -a .Mnogi od njih su poginuli ,ranjeni ili se još uvijek vode kao nestali.Odlučili su braniti svoju Domovinu Hrvatsku bez obzira što su bili pravoslavne vjere jer možete imati samo jednu Domovinu a oni su izabrali Hrvatsku. Bili su između dvije vatre te vrlo često doživljavali razna ponižavanja .Četnici su ih nazivali izdajicama a pojedini Hrvati su ih vrijeđali zbog zločina koje su počinili četnici za koje oni nisu krivi.Da ,trebalo je proći neko vrijeme da se uvidi veličina tih ljudi i da im se oda dužno poštovanje i zahvalnost od cijele Hrvatske.Isto tako moramo biti realni i reći da je bilo puno lojalnih Srba koji ni na koji način nisu htjeli sudjelovati u planovima četnika za porobljavanje Hrvatske.Odbili su nuđeno im oružje jer nisu htjeli pucati na svoje susjede .Time su i svoju obitelj stavili u opasnost jer su ih automatski četnici proglašavali izdajnicima te im upućivali prijetnje.Mnogi Srbi spašavali su svoje susjede Hrvate izlažući se direktnoj opasnosti.Nažalost mnogi lojalni Srbi ubijeni su od samih Srba jer su odbili mobilizaciju ili su proživjeli strašne torture i mučenja .Malo je reći Hvala tim ljudima .Puno je miješanih brakova koji su u to vrijeme prolazili teška iskušenja .Nažalost mnogi brakovi su tako i razoreni upravo zbog tih silnih poziva sa jedne i druge strane.Opstali su oni koji su izabrali ljubav ,da ostanu časni i pošteni i ne zaprljaju ruke sa krvi u zločinima nad nevinim ljudima bez obzira koje vjere bili .U ovoj snimci poslušajte svjedočanstvo Nenada Gagića koji je sa bratom branio Vukovar.Otac mu je pravoslavni pop a majka Hrvatica .On je veći Hrvat od mnogih Hrvata i istinski Domoljub .Neka se postide svi oni "Veliki "Hrvati koji su pobjegli za vrijeme rata a danas se lupaju u prsa i glume velike Hrvatine .Ovo je čovjek koji zaslužuje veliko poštovanje svih nas.Hvala svim Srbima ili kako za sebe i oni sami kažu da su Hrvati pravoslavne vjere koji su stali u obranu naše zajedničke Domovine Hrvatske.Neka počivaju u miru Božjem Srpski ratnici koji poginuše u redovima Hrvatske vojske .HVALA VAM ! ??

Gepostet von 3.Gardijska Brigada – 3.pb KOBRE am Mittwoch, 2. September 2020




 

SRBIN KOJI JE PREDVODIO HRVATE U ‘OLUJI’: Milorad je izgubio nogu, ali je nakon rata nastavio raditi u brodogradilištu

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.