Screenshot

(VIDEO) RATNI SNIMATELJ O RANJENOM SRPSKOM VOJNIKU: ‘Spasili smo ga. Mnogo godina poslije, odlučio sam ga posjetiti…’

Autor: Snježana Vučković

Obljetnica je spašavanja srpskoga vojnika u operaciji Maestral. Situacija koju je ratni snimatelj Petar Malbaša “ulovio” tijekom te opsežne akcije smatra se jednim od najintrigantnijih događaja u Domovinskom ratu oko kojeg su se lomila koplja.

Mnogi su ustrajali u tvrdnji da je srpski vojnik poslužio kao propaganda kojoj je cilj bio osvjetlati obraz hrvatskog vojnika te da je na kraju ipak – ubijen. Istinu najbolje zna jedan od njegovih spasitelja, snimatelj Malbaša. Njegova priča u ovom slučaju pobija tezu da su hrvatski vojnici bili bezočni ubojice, ali nam govori i  nešto više… Osim krvi, boli i smrti, Domovinski rat iznjedrio je i mnoge tople ljudske priče. Malbašina priča samo je jedna u nizu:

‘Izgledao je grozno, zapomagao je…’

“Svih ratnih godina bio sam snimatelj na prvim crtama raznih bojišnica. Kad svaki dan gledaš smrti u oči, nekako si na sve spreman. Ipak, tog 9. rujna 1995. u operaciji Maestral, u neposrednoj blizini Šipova, razbili smo neprijatelja. Bio sam s momcima iz 4. gardijske brigade, legendarnim Paucima, kojima je zapovijedao general Krstičević, kad smo naletjeli na ranjenoga srpskog vojnika. Izgledao je grozno, bio je ranjen u nogu i čini mi se da se odmah oprostio sa životom. Prišao sam mu s kamerom u ruci, a on je počeo zapomagati i govoriti kako nema nikoga. Kroz suze je rekao:

‘Sirotinja sam. Oca nemam, a majka mi je gluhonijema. Izliječite me da s vama idem. Nemojte me ubiti, molim vas”, preklinjao je kroz jecaje”, prepričava Malbaša za naš portal.

“Nikako mu nije bilo jasno da smo mu došli pomoći i da se ne treba bojati. Govorili smo mu da se smiri, da nismo ubojice. Tada mu je moj suborac Čedo Sovulj zvani Kennedy rekao: ‘Jebemu miša, nemoj plakati, nismo mi četnici’. Onda se malo smirio, ali se cijelo vrijeme držao mene. Sanitet je došao kasno navečer, ozljede srpskog vojnika su obrađene i on je razmijenjen. Saznao sam da se preziva Perić i da je iz sela Ugljevik nedaleko od Bijeljine”, priča snimatelj, domoljub i nadasve čovjek Petar Malbaša, koji ipak svih ovih godina žali zbog jedne činjenice – nedaleko od od ranjenog Perića kojeg su spašavali, samo nekoh tridesetak metara dalje, ležao je njihov suborac, teško ranjeni hrvatski branitelj Haris Čerkić iz Vrlike. Nitko ga nije vidio pa je pronađen tek naknadno. Nažalost, bio je mrtav jer je iskrvario.

‘Ne znam točno zašto… Želio sam ga opet vidjeti’




“Moj interes za ranjenog vojnika Perića nije prolazio ni godinama nakon rata. Želio sam ga vidjeti, ne znam zašto. Možda sam želio vidjeti je li se isplatilo. Ipak zbog brige oko njega nismo vidjeli našeg umirućeg suborca. Tako sam 2005. godine, na desetu obljetnicu Oluje, odlučio otići i potražiti ga u njegovoj rodnoj Bosni. I našao sam ga”, prisjetio se vidljivo uzbuđeni Malbaša.

“Kad me vidio, počeo je plakati i grliti me. Iz novčanika je izvadio sliku generala Krstičevića izrezanu iz nekih novina. To mu je bio podsjetnik na zapovjednika brigade koja mu je spasila život. Iako, nikakav je to život. Provalio je u neku zgradu i sam ondje živi, nije se ni oženio. Konobarica lokalne gostionice – sjećam se, zove se Ruža – kaže kako je redovit gost koji svaki dan dolazi na rakiju. Izgledao je grozno, vidio se na njemu PTSP. I nije lagao, uistinu nema oca, a majka mu je gluhonijema. Tamo kod njega, u Bijeljini,  izazvao sam čuđenje svojim dolaskom. Rekao sam da tražim Perića kojemu je na hrvatskoj bojišnici spašen život. Sjećam se čudnih pogleda ispred hotela ‘Srbija’, kada su se za moj dolazak zainteresirali novinari RTS-a. Krenuli smo s kamerama obilježiti taj susret, ali Perića su uplašili lokalni četnici. Nisu htjeli da se poteže priča o humanosti hrvatske vojske pa nismo ništa snimali.”

Malbaša napominje kako ga od tada nije čuo ni vidio. Tvrdi da su on i dečki iz 4. gardijske brigade reagirali trenutačno, bez razmišljanja i ljudski. Danas mu nije žao zbog toga te kaže – sve bi ponovio.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.