Foto: Screenshot

(VIDEO) Prijenos smrti: Ovako je izgledala akcija izviđanja u kojoj je poginuo Lederer

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prije malo više od mjesec dana, Hrvatska je obilježila godišnjicu tragične pogibije snimatelja Gordana Lederera koji je snimajući izviđanje brda Čukur kraj Hrvatske Kostajnice – na tom mjestu i nastradao od snajperskog metka.

Spot “Banijska praskozorja” koji je sastavljen od Ledererovih kadrova, na široko je poznat, no što je ovaj snimatelj činio u posljednjim trenucima svog života, otkriva kratki dokumentarni film “Ophodnja u suton”.

Aboliran je: Bitanga koja je ubila Lederera slobodno može doći u Hrvatsku.


Učinio ono što je malo tko: Snimao smrtonosnu akciju izviđanja

Glavni protagonisti ovoga filma su branitelji koji su dobili izuzetno težak zadatak: izviditi teren na brdu Čukur s kojega je prijetila opasnost. Ovakve zadaće visokog rizika tijekom, ne samo Domovinskog, nego svih ratova općenito, obavljaju samo najbolji, najsposobniji i najhrabriji. Riječ je o akcijama koje se snimaju izuzetno rijetko, no Gordan Lederer svojim je kadrovima svima želio predočiti koliku su žrtvu izviđači spremni podnijeti kako bi oslobodili zemlju.

Naime, radi se o malim borbenim grupama koje su u takvim situacijama efikasnije za borbene radnje. Prilikom izviđanja terena, najčešće su zamaskirani, potpuno nečujni, a umjesto verbalne komunikacije koriste se znakovima.

“Snimao je kako se služimo znakovima”

“Lederer je čuo da spremamo akciju izviđanja i došao k nama. Pošli smo ujutro oko 9h, a Gordan je išao za nama. Nije bilo riječi, sporazumjevali smo se znakovima. Ni sami nismo poznavali teren, pa smo išli nasumično. Nismo znali u što idemo i morali smo biti jako oprezni.”, pričaju izviđači koje je pratio Lederer.

“Gordan je snimao naše pokrete ruku i znakove, hodajući kroz šumu snimao nas je na preskokce, a mi smo mu pokazivali što da snimi. Morate biti svjesni da za snimanje tako opasne akcije, morate imati srce. Gordan nije snimao iz daljine, on je snimao čistu akciju, bio je dio nje.”
Razdvojili su se u dvije grupe. Jedna je naišla na drvenu kuću iz koje se čula galama i pjesma:

“Gordan je želio više…”

Javili smo drugoj grupi da smo naletjeli na tu kuću. Gordan je izašao ispred nas i snimio Vesu sa puškom u ruci. Kad je Veso vidio brisani prostor, rekao je ugasi kameru… Gordan je to učinio, izašao dolje i spojio se sa drugom grupom.Ugasio je i izašao dolje i spojio se s drugom grupom. Tada su naišli na balvane i jedan od nas je preskočio taj balvan, a Gordan je krenuo za njim i pošli su prema kućama…”

“Gavran je bio ljut jer su se izdvojili, pitao je gdje je snimatelj, pa je poslao jednoga da ih vrati. Mi smo se držali ruba šume, ali Gordan je želio više. Kad je došlo do pucnjave, krenuli su lijevo prema šumi koja im je značila spas, ali sa desne strane je došlo do vatre… Mislim da je pogođen s groblja.”
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.