screenshot

(VIDEO) Prije 27 godina JNA raketirala Banske dvore

Autor: Dnevno.hr

Na današnji dan prije 27 godina raketirani su Banski dvori. Uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, tada su u Banskim dvorima bili i Stjepan Mesić te Ante Marković, predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva odnosno vlade. Napad na novu hrvatsku vlast dogodio se na dan isteka tromjesečnog moratorija i samo dan uoči odluke o hrvatskoj samostalnosti.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore i napad je ocijenjen pokušajem atentata na Tuđmana. Jedna je osoba u napadu poginula, a četiri su ozlijeđene. U Banskim dvorima šteta je bila velika, dio krova je razrušen, oštećeno je i pročelje te gotovo sve prostorije.

JNA je napala Banske dvore u trenutku kad se njezina i agresija pobunjenih lokalnih Srba proširila na gotovo cijelu Hrvatsku i kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Zajednica je, naime, vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem.

Dan poslije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ, piše HRT.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.