Foto: MORH / T. Brandt

(VIDEO) POGLEDAJTE MOĆ HRVATSKE VOJSKE! ‘To je snaga koja među prvima svima priskače u pomoć!’

Autor: Daniela Delale

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Povodom današnjeg obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, MORH je objavio video “29 godina Hrvatske vojske”.

Ovom prigodom državni i vojni vrh prisjetio se početka stvaranja Hrvatske vojske i njezinog rasta do čuvarice međunarodne vjerodostojnosti naše zemlje.

U svečanom ozračju na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki predstavnici Hrvatske vojske i Ministarstva obrane.

Promaknuća i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske uručio je predsjednik RH Zoran Milanović, državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj uz zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr.Franjo Tuđman“ general-bojnika Matu Pađena i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Borisa Šerića.




Hranj: Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu

Predsjednik Milanović svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga čestitao je njihov dan, a admiral Robert Hranj kazao je kako se na današnji dan s posebnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos stvaranju i izgradnji Hrvatske vojske i obrani domovine.

„Hrvatska vojska izrasla je u profesionalnu i respektabilnu oružanu silu koja svakim danom pokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, za puni doprinos miru i stabilnosti širom svijeta zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim strukturama“, rekao je Hranj istaknuvši kako Hrvatska vojska u skladu s potrebama i zakonskim odredbama, pruža pomoć civilnim institucijama i građanima.




DAN HRVATSKE VOJSKE Tomo Medved: ‘Slobodu koju danas imamo, skupo smo platili’

„Našu spremnost smo pokazali i nedavno, kada smo svoje sposobnosti i opremu stavili na raspolaganje našim građanima u teškim trenucima neposredno nakon potresa u Zagrebu i tijekom pandemije koronavirusa“, podsjetio je admiral i otkrio smjer razvoja hrvatskih Oružanih snaga u nadolazećem razdoblju.

„Razvoj ćemo temeljiti na nabavi i uvođenju u operativnu uporabu nove opreme; primjerice helikoptera, aviona, razvoj komunikacijskih i drugih sustava te svega onoga što za cilj ima jačati sposobnosti naše vojske“, poručuje načelnik Glavnog stožera.

Brigadir Kasumović: Ovaj posao morate voljeti da bi ga radili, puno je odricanja i žrtve

Zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić u Udbini, brigadir Tomislav Kasumović priznao je kako mu ovo promaknuće znači jako puno: „Biti dio organizacije koja već 29 godina uspješno izvršava svoje zadaće, bilo u zemlji ili u inozemstvu, gledati mlade ljude kako kroz sustav prolaze, sazrijevaju, stječu nova znanja i vještine koje su jako bitne za njihov rad i pomicanje ove organizacije u jednome novom smjeru, velika je čast“, rekao je Kasumović dodavši kako vojni poziv zahtjeva puno odricanja no kako je služenje domovini, čast i privilegija koju rijetki mogu obnašati.

(FOTO) HRVATSKA VOJSKA NA ULICAMA ZAGREBA: Čiste centar grada od dijelova koji su popadali s objekata!

Načelnik Stožera Gombr-e brigadir Dragan Pondeljak koji je pohvaljen povodom 29. obljetnice HV-a ispričao je: „Mi smo 29 godina prvo stvarali državu, pa smo obučavali i stvarali mlade časnike. Kada dobijete takvu pohvalu, znači da ste radili dobro, da ste postigli cilj u kojem ste mlade časnike mlade dočasnike i dočasnice pretvorili u ozbiljne pripadnike HV-a“.

Na kraju, bojnica Jasenka Štajdohar kazala je kako joj ovo promaknuće predstavlja veliku motivaciju u daljnjem napredovanju u Oružanim snagama te potvrdu kako se ulaganje u obrazovanje, trud i zalaganje uvijek isplate, odnosno nagrade.

Dodjela promaknuća, pohvale i nagrade za 369 pripadnika HV-a

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH u viši čin promaknuo je ukupno 136 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske. Od tog broja, osam je pripadnika Hrvatske vojske promaknuto u generalski čin, pet u viši generalski čin, a trojica su promaknuta iz čina brigadira, odnosno kapetana bojnog broda u čin brigadnog generala, odnosno komodora.

U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas te kapetan bojnog broda Milan Žunić.

HRVATSKA ŠALJE VOJNE SNAGE NA KOSOVO Nakon povlačenja iz Afganistana, hrvatska vojska dobiva nove zadaće

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.