Screenshot

(VIDEO) PAKAO NA DINARI! Ranjeni Stipe Božić snimao spašavanje suborca koji je stradao od mine

Autor: Snježana Vučković

Najpoznatiji hrvatski alpinist Stipe Božić u ovo je doba 1992. tijekom vrlo zahtjevne ratne operacije u iznimno teškim uvjetima, na Dinari  ranjen u ruku i bedro, donosi Domovinskirat.hr

Osim što su se geleri PROM mine sasuli po Božiću koji je, srećom, lakše ozlijeđen, od iste mine puno teže je nastradao Zvonko Čavka, njegov suborac iz Planinarsko diverzantskog voda Kijevo.

Sve se dogodilo kod Bravčevog Dolca na Dinari, a ranjeni Božić sve je snimio:

Geler ga udario u okvir za metke

“S vremena na vrijeme išli smo u izviđanja da vidimo kakvo je stanje. I tom jednom prilikom, jaka zima je bila, veljača, naletjeli smo na njihovu grupu, na njihove mine. Jedan je vrlo teško ranjen bio, ja sam isto bio ranjen i prava je sreća da smo uopće ostali živi jer to je mina koja skače i rasprskava se i namijenjena je tome da napravi što veću štetu ljudskom tijelu. Ja sam bio ranjen u ruku, u bedro, u prst i jedan geler mi je udario baš u predjelu srca međutim tu sam imao okvir za metke. Udarilo je u okvir baš kao u filmovima, cijeloga ga je stuklo, ali ja sam ostao živ”, ispričao je hrvatski alpinist i dragovoljac Domovinskog rata Stipe Božić.

Dramatično spašavanje

“Od te mine Zvonko Čavka je zadobio dosta teške tjelesne ozljede, a Stipe Božić je lakše ranjen. Poslije prvog šoka, napravili smo improvizirana nosila za Čavku kojeg smo namjeravali transportirati sami. Kasnije se ispostavilo da nas četvorica koji smo bili zdravi nismo bili u stanju po tom dubokom snijegu to napraviti”, ispričao je o dramatičnom spašavanju Darko Gavrić.
Cijeli događaj bio je popraćen i povremenom paljbom, sukobima i borbom, a Božić je dobar dio toga uspio ovjekovječiti na ovom videu:
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.