screenshoot

(VIDEO) OTKRIVENA GAVRANOVA BISTA: Majka Mara: ‘Još čekam da se vrati’

Autor: Snježana Vučković

U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi danas, u srijedu, 30. svibnja 2018. održana je ceremonija otkrivanja spomen poprsja stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, junaka Domovinskog rata, po kojem ime nosi Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta smještena ovoj vojarni.

Otkrivanju poprsja nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi Marijan Mareković, zapovjednik dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota, nekadašnji zapovjednici 1. gardijske brigade Tigrovi, predstavnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, izaslanici Grada Požege i Požeško-slavonske županije te obitelj Damira Tomljanovića Gavrana.

“Ponosan sam što se bista Damira Tomljanovića Gavrana otkriva 30. svibnja, na dan kada se nekada slavio Dan državnosti. Vjerujem i podržavam ideju da ovaj datum, koji je bio toliko prihvaćen u hrvatskom narodu, ponovno bude Dan državnosti, jer i na taj način čuvamo vrijednosti na kojima počiva hrvatska država”, rekao je ministar Damir Krstičević

U svom obraćanju ministar Krstičević istaknuo je da bez ljudi poput Tomljanovića Gavrana koji je bio veliki moralni uzor i istinska legenda, ne bi bilo ni Hrvatske vojske, ni slobode, ni Hrvatske.

„Bilo je u našim redovima onih koji su se nametnuli kao uzori, kao vođe. Jedan iz tog časnog stroja bio je i naš Gavran. Današnje otkrivanje spomen-biste tek je naša mala zahvalnost čovjeku koji je sebe, sa svojim Tigrovima, stavio na raspolaganje svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj. Nije se štedio, znao je kakvim je pogibeljima izložen i bio je spreman na žrtvu. Sloboda Hrvatske bila je njegov cilj“, istaknuo je ministar Krstičević. Nakon njegove tragične smrti, nastavio je ministar Krstičević, nisu ga zaboravili ni hrvatski vojnici, ni narod. Na prijedlog umirovljenog generala Ante Gotovine, podsjetio je Krstičević,  predsjednik Franjo Tuđmanu Šepurinama je 1994. otvorio Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva pod nazivom „Damir Tomljanović-Gavran, a danas njegovo ime nosi Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta. Ministar Krstičević naglasio je kako je profesionalni dočasnički kadar kralježnica Hrvatske vojske.

“Zbog realističnije obuke i spremnosti, planira se ponovno uspostavljanje tečaja za borbenu obuku dočasnika i vojnika elitnih pješačkih postrojbi. Tečaj će biti prilagođen modernim potrebama i izazovima, ali i obogaćen iskustvima koja smo stekli u završnim operacijama Domovinskog rata“, pojasnio je Krstičević te najavio kako će taj tečaj nositi ime još jednog junaka Domovinskog rata, Marka Babića.

Ministar Krstičević najavio je i kako će zagrebačka vojarna “Croatia” ponijeti ime 1. gardijske brigade Tigrovi, u skladu s odlukom da Hrvatska vojska bude prožeta simbolima Domovinskog rata.




U svom obraćanju zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović rekao je kako je Tomljanović Gavran uvijek bio prvi na čelu svoje postrojbe, a uzrečica „Stižem prijatelju“ njegovim suborcima ulijevala je sigurnost za teških trenutaka na ratištu. Govoreći o Dočasničkoj školi, general Matanović istaknuo je kako je njezina temeljna zadaća izobrazba cjelokupnog dočasničkog kadra za sve dočasničke dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

„Dočasnici Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata i u svim operacijama potpore miru dali su svoj izniman doprinos. Zato, samo dobrom izobrazbom i obukom, temeljenoj na iskustvima Domovinskog rata, naše Oružane snage mogu biti ono što su predstavljale i u proteklih dvadeset i sedam godina: jamac sigurnosti našoj Domovini“, rekao je Matanović. Dodao je kako se, zbog promjena u sigurnosnom okruženju, nastavni planovi, program i obuka stalno prilagođavaju kako bi svi pripadnici Hrvatske vojske bili osposobljeni za brze i učinkovite odgovore na najsloženije suvremene sigurnosne izazove.

Okupljenima su se prigodno obratili i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i jedan od ratnih zapovjednika Tigrova, general u mirovini Marijan Mareković, koji je istaknuo ljudske i vojničke vrijednosti suborca i prijatelja Damira Tomljanovića Gavrana, te pukovnik Zdenko Šakota, zapovjednik dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”.




Poprsje Damira Tomljanovića Gavrana, koje je izradio akademski kipar Neven Bilić, blagoslovio je generalni vikar vojnog ordinarijata don Marko Medo, a nakon toga uzvanici su položili vijence.

“Zahvaljujem svima što održavaju uspomenu na mog sina i sve branitelje. I nakon 25 godina čekam sina da se vrati i još se nisam navikla da je to put bez povratka. Dok sam živa ja i njegovi suborci, živjet će i on s nama”, rekla je majka Damira Tomljanovića Gavrana, Mara Tomljanović.

Damir Tomljanović Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu, gdje se svake godine obilježava spomendan njegove pogibije.

Glazbeni program animirala je Klapa „Sv. Juraj“ HRM.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.