fbpx
Screenshot

(VIDEO) ‘OBADVA, OBADVA! OBA SU PALA!’ Snimatelj kultnog povika ispričao detalje događaja

Autor: S. V.

“Obadva, obadva! Oba su pala!”, uzviknuo je na današnji dan hrvatski branitelj Filip Gaćina i tim riječima ushita ušao u legendu.

Povik prepun entuzijazma i sreće, teško da u današnje vrijeme može ičim biti izazvan, no u vremenima ratovanja protiv nadmoćne megavojne sile kakva je bila JNA, bila je riječ o uistinu velikom podvigu.

Na današnji dan 1991. godine bilo je ukupno 55 preleta vojnih aviona JNA nad šibenskim krajem.


Kako je nastala legendarna snimka

Sa bitnice Zečevo između Primoštena i Rogoznice srušena su dva aviona tipa ‘Jastreb’, a zahvaljujući snimatelju Ivici Bilanu i euforiji mladog Primoštenca Gaćine koji je sedam godina kasnije poginuo dok je kao pripadnik Mungosa u čišćenju minskog polja, nastala je kultna snimka koja je isti dan prikazana na HRT-u i izazvala oduševljenje i euforiju građana.

“Kad sam se prijavio u gardu sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu u kojoj sam se zatekao stalno sam vidija guste oblake dima iz pravca Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i sa kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili  šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna,  naišli su na ‘raspoložene’ hrvatske gardiste  Damira Fržopa, Dražena Bilaća,  Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih oborili trocijevcem i strijelom. Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik ‘oba dva…’ uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica”, ispričao je prije dvije godine snimatelj za ŠibenikIn.

Autor:S. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.