fbpx
Foto: Facebook/Damir Markuš

(VIDEO) NEPREŽALJENOM TIGRU U ČAST! Alf bi na ovo bio ponosan: ‘Mahnite ovim ljudima ako ih vidite’

Autor: Snježana Vučković

Ni visoke temperature nisu spriječile održavanje tradicionalnog pješačenja od Kutine do Vukovara. Hodočašće koje se svake godine odvija u spomen na osam kutinskih dragovoljaca koji su stali u obranu Vukovara, ove godine posvećen je jednom od njih – pokojnom Vladimiru Balgaču Alfu, idejnom začetniku i pokretaču ove inicijative.

Foto: Heroji Vukovara/Damir Markuš

“Mahnite ovim ljudima…”

“Osam Kutinčana je branilo Vukovar, šest hosovaca i dva ‘Tigra’. Zdravko Bezuk preminuo je od posljedica teškog ranjavanja u vukovarskoj bolnici, a Ivan Krajinović ubijen na Ovčari, obojica pripadnici HOS-a. Nakon Domovinskog rata, od bolesti su preminuli Velimir Kvesić, pripadnik HOS-a i ‘Tigar’, Vladimir Balgač Alf“, kaže Damir Markuš, također pripadnik HOS-a iz Kutine koji je branio Vukovar.

“Ljudi, kada ih sretnete, mahnite im, trubnite, dajte podršku”, poručuje Markuš uz naznaku da je ovogodišnje hodočašće posvećeno neprežaljenom Alfu.


Podsjetimo, Vladimir Balgač – Alf nakon duge bolesti preminuo je 23. prosinca 2020. godine, a vijest o njegovoj smrti potresla je braniteljski svijet.

Milanović ga odlikovao za hrabrost

Alf je tijekom obrane Vukovara preživio ranjavanje i liječenje u vukovarskoj bolnici, nakon čega je završio u srpskim logorima. Svoju požrtvovnost ovaj branitelj i humanitarac pokazao je i u miru. Nakon Domovinskog rata organizirao je Pješačko hodočašće Kutina – Vukovar, osnovao je i Udrugu Kutina – Vukovar te je u svom humanitarnom radu razvio poseban odnos s Udrugom Vukovarske iskrice, a to je prijateljstvo prošireno i na Grad Kutinu.

Vladimir Balgač preminuo je samo dva mjeseca nakon što ga je predsjednik Zoran Milanović za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao Redom hrvatskog pletera.

 

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.