Zeljko Lukunic/PIXSELL

(VIDEO) NAJEŽIT ĆETE SE, HRVATSKA IMA MARINCE! Poslušajte pozdrav nove satnije MDP!

Autor: S.V.

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u Pločama je u petak, 14. rujna 2018., održano svečano otvaranje vojarne “116. brigade Hrvatske vojske” i postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva (MDP), koja će biti smještena u vojarni.

Tom prigodom, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske ratne moranrice komodor Ivo Raffanelli, uručili su pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva beretke kao simbol pripadnosti postrojbi.

MORH

Na početku svečanosti, kojoj su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni predstavnici MORH-a i OS RH, kao i bivši pripadnici 116. brigade, otkrivena je ploča s natpisom novoimenovane vojarne koju su, uz njezina prvog zapovjednika brigadnog generala u miru Nedjeljka Obradovića, otkrili i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović. Zatim je vojarnu blagoslovio blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je pripadnicima HRM-a na doprinosu u Domovinskom ratu te istaknula važnost povratka Hrvatske vojske u Ploče, značajnu luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća. “Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte, a njezinim povratkom također će i Grad Ploče prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu”, naglasila je Predsjednica podsjetivši kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj uspjeha u stvaranju Hrvatske države te kako nam je to jedinstvo potrebno i danas.

Hrvatski marinci (satnija MDP), bit će prva kopnena manevarska borbena postrojba južno od Knina i dio je Hrvatske ratne mornarice, odnosno Flotile HRM.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.