Foto: Screenshot

Video na kojem su se četnici kao žohari razmilili po Lušcu je zaista neugodan

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Padom naselja Lužac, počeo je slom obrane Vukovara 1991. godine jer je tim činom presječena komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje. Dva tjedna poslije, Vukovar je pao u ruke agresora…

Gotovo tromjesečne bitke kojima je neprijatelj želio slomiti grad, dovele su do velike frustracije u redovima JNA i srpske paravojske. Sluđeni neočekivanim, žestokim otporom znatno slabije naoružanih, hrvatskih vojnika, JNA se odlučuje na zauzimanje Lušca čijim padom bi, zaključili su, i Vukovar brže pao u njihove ruke.


Foto: udpnhbdr

Osveta Arkanovaca

To se i dogodilo na današnji dan, no nitko nije očekivao da će se JNA toliko osvetnički ponijeti prema stanovnicima zatečenim u tom naselju. Nesretni mještani Lušca bi možda prošli i bolje da JNA nije išla u pratnji “arkanovaca” koji u svom pohodu nisu štedjeli nikoga.

Ubijena trudnica Marija Kreko/Foto: Privatna arhiva

Mučki je ubijeno 69 staraca, djece i žena, među kojima i trudna Marija (Maja) Kreko. Riječ je o žrtvama koje nisu nastradale zbog borbenih djelovanja, nego tek po ulasku neprijateljske vojske koja ih je ubijala na kućnim pragovima i u njihovim domovima.

Trenutak upada neprijatelja u naselje Lužac može se vidjeti u prvim minutama ovog videa:

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako za zločine počinjene u tom vukovarskom naselju nitko nije odgovarao.

Arkan nije poštedio ni trudnicu Maju (19): Nije jasno zašto se u Hrvatskoj šuti o ovom užasu
Zaboravljeni zločin

“To je priča koju godinama ponavljamo. Prije desetak godina bilo je privedeno šest osoba, između ostalih i djelatnik Policijske postaje Vukovar, koji je nakon 60 dana pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, a sada se prema mojih spoznajama nalazi u BiH”, rekao je Džigumović. Prema njegovim riječima, zločinačku su akciju vodili domaći Srbi, potpomognuti “arkanovcima” i bivšom JNA.

Za razliku od Ovčare ili Lovasa, pokolj u naselju Lužac ostao je u sjeni i to je vjerojatno jedan od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.