Slobodan Milošević na Gazimestanu

(VIDEO) Na današnji dan Milošević je održao govor na Gazimestanu: Bila je to najava velikosrpske agresije…

Autor: dnevno

Povodom 600. obljetnice Kosovske bitke, na današnji dan 1989. održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na tzv. Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine.

Slobodan Milošević, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SR Srbije, održao je agresivan govor, koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Svojim prisustvom, proslavu je obilježilo i oko dva milijuna ljudi, od kojih je jedan dio došao iz SAD-a, Australije i mnogih zemalja Europe. Proslavi je prisustvovalo gotovo kompletno Predsjedništvo SFRJ, na čelu s Janezom Drnovšekom, zatim je tu bio i Milan Pančevski – tadašnji predsjednik Predsjedništva CK SKJ, a središnji govor održao je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije. Jedini iz predsjedništva SFRJ koji je bojkotirao Gazimestan bio je predstavnik SR Hrvatske Stipe Šuvar. Proslavi je prisustvovao i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve.

Proslavi su prisustvovali i gotovo svi veleposlanici članica NATO saveza i Europske zajednice koji su imali predstavništva u Jugoslaviji. Jedini izuzeci su bili veleposlanik SAD-a Warren Zimmerman i veleposlanik Turske. Danas se u zemljama zapadne Europe, kao i u SAD-u, smatra da je Miloševićev govor na ovom skupu označio početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje prema zapadu Jugoslavije.

Miloševićev odnos prema Kosovu postao je poznat već dvije godine ranije (1987.) kad je izgovorio poznate riječi: “Niko ne sme da vas bije!“, uzevši u zaštitu Srbe na Kosovu i preobrazivši se od komuniste u nacionalističkog vođu.

Miloševićev govor na današnji dan najpoznatiji je po riječima u kojima govori o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Rečenica da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji.

“Na ovom mestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju, pre šest vekova, pre punih 600-na godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onoga doba… Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, posle mnogo godina, posle mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: “Sa čim ćemo pred Miloša”, rekao je tada Milošević.

Na kraju je poslao poruku i svijetu.




“Pre šest vekova Srbija je ovde, na polju Kosovu, branila sebe. Ali je branila i Evropu. Ona se tada nalazila na njenom bedemu koji je štitio evropsku kulturu, religiju, evropsko društvo u celini. Zato danas izgleda ne samo nepravedno već i neistorijski i sasvim apsurdno razgovarati o pripadnosti Srbije Evropi. Ona je u njoj neprekidno, danas kao i pre. Razume se, na svoj način. Ali takav koji je u istorijskom smislu nije nikad lišio dostojanstva”, rekao je Milošević.

Ovim nastupom Milošević je od borca za Jugoslaviju postao neosporni srpski nacionalni lider, što je označilo kraj jugoslavenske ideje.

Nakon skupa na Gazimestanu ubrzana je kriza u Jugoslaviji koja se raspala u krvavom ratu.




Miloševićev govor Haško tužiteljstvo podnijelo je kao dokaz o njegovim ratnim namjerama. Milošević je pak izjavio u Haagu početkom 2000-ih da je njegov govor na Gazimestanu pogrešno protumačen.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.