Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

(VIDEO) GOTOVINA IZVRIJEĐAO GENERALE U OLUJI: ‘Kur*evi ste vi ratnici! Vi ste budale!’

Autor: Snježana Vučković

Koliko je general Ante Gotovina bio “neodgovoran” i koliko je bio razapet između ostvarenja vojnih ciljeva i obavljanja svih ostalih dužnosti, pa i civilnih, svjedoči videozapis koji je tijekom Oluje kamerom ovjekovječio ratni snimatelj Petar Malbaša.

Odmah nakon oslobođenja Knina, 6. kolovoza 1995., u sobi za sastanke na kninskoj tvrđavi Gotovina je  okupio sve generale, zapovjednike i časnike te im održao “brifing” za pamćenje. Damir Krstičević, Ivan Korade, generali Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs i Miljenko Crnjac samo su neki od mnogih koji su sagnuli glavu i šutke odslušali lekciju o vojničkom ponašanju koje se, nakon oslobođenja Knina, Gotovini nimalo nije svidjelo:

“Totalni kaos!”

“Totalni kaos! Operacija je izvedena uredno i na najvišoj razini, a poslije bitke – kaos! Kao razmažena dica, bez ikakve odgovornosti! Je li kontaktiran župan, zatraženi vatrogasci, civilna zaštita? Gdje nam je križ? Jedan križ je teško naći! Jedan križ! Škoriću, di je križ!?”, a kada je dobio odgovor “Nismo ga našli, gospodine generale!”, Gotovina nastavlja: “Pa da si stao u Sinj fratrima i zamolio, oni bi ti dali deset! To je zato što ste budaletine! Zato što ste nesposobni! A sposobni ste da balite na kamere, da se slikate, to jeste sposobni! Jedan križ niste sposobni naći! A da ne govorim ono što se vidi u gradu – to je sramota! Barbari, vandali rade ovako, oni koji su plaćeni i ratuju po ratnom plijenu!”, grmio je Gotovina na kaos koji je zavlado nakon osvajanja Knina.

“Imate pet sati da uredite grad!”

“Koga vi sramotite!? Sami sebe i one kojima zapovijedate i za koje odgovarate!”, rekao je Gotovina, a onda se još žešće obrušio na časnike:

“Ako ne znate raditi zadatak za koji vas nitko nije vukao za kosu, izvolite ući u bitku i pješadiju! Reći ćete, bio sam u ratu! Ku**evi ste vi ratnici! Svaki dan je novo dokazivanje za ratnika!”




“Za ovaj sad nered koji je ovdje vi ste najodgovorniji. Imamo vremena pet sati da grad bude uredan i da ima sve ono što je potrebno da dočeka hrvatsku vlast”, poručio im je na kraju.

Krstičević i Malbaša ispričali kako je pripadnik 4. brigade iskrvario nasmrt dok su spašavali srpskog vojnika




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.