Screenshoot

(VIDEO) EKSKLUZIVNO! Koljači sa snimke koji nakon masakra Hrvata pjevaju ‘Čavoglave’ su zloglasni ‘Šiltovi’

Autor: Snježana Vučković

            Tvorcu pjesme “Bojna Čavoglave”, Marku Perković Thompsonu, silno se zamjera izvođenje tog ultimativnog, nacionalnog hita po Hrvatskoj. Da pjesma niti malo ne smeta onima kojima bi možda najviše trebala, najzornije pokazuje video na kojem pijana četnička skupina s Banovine 1991. godine svoje “pobjede” proslavlja uz Thompsonov hit. Iako se u komentarima ispod otvorila rasprava o tome jesu li u pitanju Hrvati ili Srbi, branitelji s Banovine potvrđuju nam kako su na snimci nedvojbeno “Šiltovi” i to predvođeni zapovijednikom Sinišom Martićem. Srbi se u raspravama opiru činjenici da su Bojnu Čavoglave pjevali ozloglašeni pripadnici “Šiltova” i kažu – ovo je sve namješteno. Prirodna reakcija nakon gledanja raspjevanih četnika koje je ponijela jedna od najpoticajnijih hrvatskih pjesama je smijeh, no stvarna priča o Šiltovima nije niti malo smiješna. Za stravičan masakr u Joševici, krivi su upravo “pjevači” sa snimke koju smo dobili od pukovnika u mirovini, Ivice Pandže Orkana. Po njegovim tvrdnjama, snimka je nastala nakon krvoprolića…

U Joševici ubijali i djecu

Priča iz Joševice posebno je tužna jer su tamošnje seljane lokalni Srbi uvjeravali da se mogu osjećati sigurno na svojim ognjištima zbog činjenice da tamo nema oružanih sukoba te da samo žive svoj život bez pružanja otpora. Uljuljani u lažnu sigurnost, ni slutili nisu da će to jutro u njihovo selo banuti velikosrpska paravojna skupina “IDG Jose Kovačevića” i paravojna, zloglasna skupina “Šiltovi”. Počeli su u podne…

Od kuće, do kuće, od praga, do praga, bešćutne ubojice nisu poštedjele nikoga. Hladnokrvnim egzekucijama pobili su sve hrvatsko na što su naišli pa tako i četvero djece. Samo čudom, preživjela je i svjedočila nesretna, tada 70-godišnja Ana Šiftar. Kazala je da je negdje iza podneva njezina unuka Ljubica rekla da vojska ide kroz selo:

“Zajaukala sam, a onda mi je ispalio metak u usta”

“Ja sam izašla iz kuće i u grupi vojnika u dvorištu zapamtila jednog visokog s crnom bradom, on im je bio vođa. Kada sam im rekla koga imam u kući, oni su ušli. Unuk Luka upravo se budio jer je došao iz noćne smjene u pekari. Jedan ćelavi s plavom kosom pucao je u unuka Luku i unučicu Ljubicu, a drugi niži pucao je na unuka Paju, na mog brata i mene. Pucnjava se nije čula, čula su se samo zrna kako lete. Ja sam nakon što sam vidjela što oni rade zajaukala, a jedan od njih je viknuo da sjednem na krevet i zatim je meni ispalio metak u usta i ja ništa više nisam osjećala i dok sam padala, ispalio je još jedan hitac koji me je pogodio u ruku i ispod lijevog oka i izašao na rame”, rekla je nesretna žena.

Ubijene osobe mahom su starije osobe te četvero djece u dobi od 10 do 16 godina starosti. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine malokalibarskim automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu (u potiljak, vrat, jagodice, lice, sljepoočnicu, mastoidnu kost, iza uha, iznad usne). Oružje je bilo opremljeno prigušivačima. Utvrdilo se da su četnički zločinci te civile ubili u kućama gdje su ih zatekli, na krevetu, za stolom, na ulaznim vratima. Počinitelji su išli od kuće do kuće i poubijali svaku osobu koju su ondje zatekli, ne gledajući njihovu dob niti spol, a potom su razarali kuće, jednu po jednu.

Odgovorni? Koljači sa snimke!

Prema dokumentaciji udruga koje se bave istraživanjem ratnih zločina na Banovini, pokolj u Joševici počinili su pripadnici dviju zloglasnih postrojbi iz glinskog kraja: grupe “Šilt” Siniše Martića i Izviđačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića. Navodni počinitelji iz grupe “Šilt” su Siniša Martić, Dragiša Žarković, Nebojša Vignjević i Dušan Martić. U zločinu su, prema rezultatima dosadašnjih istraživanja i iskaza svjedoka, sudjelovali još Bogdan Jednak, Dragan Dabić, Milan Nenadić, Nikola Solar, Stanko Žarković i Ilija Baždar, pripadnici diverzantske grupe Jose Kovačevića. Za egzekuciju 21 Hrvata sela Joševice još uvijek nitko nije odgovarao.

Pogledajte izbezumljene četnike koji nakon krvoprolića pjevaju “Čavoglave”:

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.