screenshot

(VIDEO) Dan kada su Splićani JNA poručili – dosta!

Autor: Dražen Krajcar

Radnik škvera Ivan Begonja iščupao je s transportera JNA mitraljez i razbio ga

Građani Splita 6. svibnja 1991. godine ustali su protiv JNA koja je u travnju počinila masakr u Borovu Selu te držala pod blokadom selo Kijevo u Dalmatinskoj zagori. Istodobno, srpske paravojne postrojbe takozvane Martićeve milicije neometano počinju terorističke napade na Kijevo i ostala mjesta u okolici te blokiraju prometnice.

Splitom se proširilo buntovno raspoloženje, a Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je radnike da se upute pred Banovinu, gdje je tada bilo sjedište Vojno-pomorske oblasti JNA, na prosvjed. Putem su im se pridružili i radnici iz svih splitskih poduzeća te brojni građani.

Oko 11 sati prosvjednici su stigli pred zgradu VPO-a koju su čuvala dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane, a kordon hrvatskih policajaca postavio se između Banovine i revoltiranih građana. Masa je zahtijevala deblokadu Kijeva, čije je stanovništvo u obručju jugo-armije danima bilo bez hrane, vode i lijekova. U jednom trenutku radnici i građani probili su kordon, nakon čega je nastao opći metež koji je rezultirao penjanjem prosvjednika na oklopni transporter, hrvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom i povremenim pucnjevima. U naguravanji i pucnjavi poginuo je 19-godišnji Saša Gešovski, makedonski ročnik u JNA.

Sa zgrade Banovine skinuta je jugoslavenska, a istaknuta hrvatska državna zastava. Radnik škvera Ivan Begonja iščupao je s transportera JNA mitraljez i razbio ga. Strasti su se smirile tek oko 17.30 sati, kada je tadašnji načelnik PU Split izjavio da je Split opet miran grad.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.