Foto: Screenshot/og.portal

(VIDEO) BAKA ROZA ’91. ZAROBILA PILOTA I TENK! Ispričala kako je naoružana do zuba branila Ogulin!

Autor: Snježana Vučković

Sukob sa Srbima u ogulinskom kraju intenzivirao u rujnu 1991. kada počinju borbe za mnoge vojarne i skladišta JNA u tom kraju. Prvi veliki uspjeh bilo je osvajanje dviju vojarni u samom Ogulinu, nakon čega su slijedile borbe za one u obližnjem Skradniku i Oštarijama u kojima je sudjelovalo i tadašnje Jugoslavensko ratno vazduhoplovstvo.

Zarobljavanje pilota JNA

Te će borbe posebno ostati u sjećanju mještanima Kamenice, malenog sela na obali Tounjčice. Ondje je 18. rujna 1991. oboren MIG 21 kojim je upravljao pilot JNA Goran Mandić. On se uspješno katapultirao, no pri padu je ozlijedio nogu te su ga mještani Kamenice uskoro zarobili. Nakon što su mu dopustili da se telefonom javi obitelji predali su ga u Karlovac te je poslije razmijenjen.

O tome kakvu je sreću imao govori i podatak da mu je to bio drugi put da se katapultirao pri padu zrakoplova. Naime, nekoliko godina prije zapalio mu se zrakoplov pri polijetanju.

Baka Roza – fajterica iz Kamenice

Govoreći o selu Kamenici i zarobljavanju pilota, posebno je zanimljivo da je to učinila starica Roza Miletić. Na bojišnici od Ogulina prema Slunju, naoružana do zuba, ova je starica sudjelovala u zarobljavanju tenka, ali i jednog pilota. O tim trenucima, na ovom ratnom videu govori na 2:00 minuti.

Baka Roza Miletić, sudionica Domovinskog rata o kojoj je napisana knjiga “Žena koja je zarobila neprijateljski tenk”, svoju je ispovijest ponovila i 2018. godine za og.portal:
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.