screenshoot

(VIDEO) ’92. PREŽIVIO POKOLJ DJECE U PARKU: Granata ih je ubila troje, Dejan (12) umro na očevim rukama

Autor: Snježana Vučković

Troje djece, Dejan Mijatović (12), Sabina Hodžić (6) i Bojan Timarc (13), ubijeno je u Slavonskom Brodu na današnji dan, 27. svibnja 1992. godine. Tragedija se dogodila na igralištu u naselju Plavo polje kada je njihove mlade živote prekinula granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajnici u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Dječja tijela između tobogana i ljuljački

“Rijetki su oni koji dobiju novu šansu, troje mojih prijatelja i moja malenkost imali smo tu sreću da preživimo taj kobni dan i dobijemo novu priliku za život. Tužna srca i ove godine kao i svake do sada zapaliti ću lampion za svoje nikada zaboravljene prijatelje”, kazao je Dalibor Vašarević koji je ispričao o kobnom danu kada su se djeca okupila na igralištu, nakon što su više mjeseci provela u podrumima tijekom bombardiranja Slavonskog Broda.

U jednom trenutku doletjela je granata koja je udarila u obližnje stablo i raspršila se po zaigranoj djeci. Prema izjavama svjedoka koji su dotrčali na igralište dočekao ih je pravi pokolj, a sa svih strana čuli su se jauci. Sabina, Bojan i Dejan bili su mrtvi, a preživjela ali teško ranjena Dejanova sestra raznesenog je koljena i polomljenih prstiju ležala je pored njih. Marija, druga Dejanova sestra otrčala je kući kako bi roditeljima javila što se dogodilo:

“Dotrčali smo bosi, a onda smo vidjeli našeg Dejana”

“Možete misliti kako nam je bilo kada je Marija utrčala i rekla da joj je brat poginuo. Sjećam se da smo izjurili u papučama koje smo putem bacili i nastavili trčati bosi. Kad smo došli, dočekao nas je pokolj. Deseci dječjih tijela po cijelom igralištu. Jaucu na sve strane… A onda smo vidjeli Dejana… Dobio je geler ravno u srce. Čini mi se da nas je jednom pogledao a onda je umro suprugu na rukama”, kazala je Zdenka Mijatović, majka poginulog Dejana.

U Domovinskom ratu poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je u Slavonskom Brodu samo u jednoj godini, 1992., čak 27 djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno, a da za te žrtve nitko nije odgovarao.




Hrvatska djeca ubijena tijekom Domovinskog rata, rijetko su tema u Saboru, Vladi, medijima i javnosti uopće. Govoriti i pisati o mrtvoj djeci, nikome nije ugodno, no apsolutno je neprihvatljivo male žrtve prepustiti zaboravu, jer od svih stradalih ovdje je riječ o – najnevinijima.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.