Foto: MORH/ F. Klen

VELIKI USPJEH RATNOG ZRAKOPLOVSTVA: Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Autor: Dnevno.hr

Sjajne vijesti pristižu iz MORH-a.

Naime, helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak 23. ožujka 2023. godine, izvršen je hitni zračni medicinski prijevoz transplantacijskog tima od četiri člana i transplantacijskog organa (srce) na relaciji Zagreb – Split – Zagreb.

Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, tročlana posada helikoptera UH-60M Black Hawk obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u jutarnjim satima iz vojarne „pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici s kirurškom opremom na helidrom KBC Split „Firule.

Nakon operacije

Nakon uspješne medicinske operacije, odnosno eksplantacije transplantacijskog organa, transplantacijski tim je zajedno sa srcem za transplantaciju, poletio s helidroma „Firule“ te je uspješno sletio u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici.

Vozilom za prijevoz transplantacijskih organa prebačen je u KBC Rebro u Zagrebu.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju jedan od iznimno važnih oblika pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpore zdravstvenom sustavu.

„Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji sposobnosti Hrvatske vojske, izvršila ovakva jedna plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su bili zaslužni za uspješan prijevoz transplantacijskog organa iz Splita u Zagreb“, rekao je ministar obrane Mario Banožić.




Na kraju, ministar obrane poručio je kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.