Foto: 4. gardijska brigada

Veliki ratnik izgubio život u posljednjim sekundama Domovinskog rata: ‘Bio sam uz njega kad je poginuo’

Autor: Dnevno.hr

Danas se prisjećamo tragičnog događaja iz Domovinskog rata: smrti legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka, vođe 4. gardijske brigade. Iako su godine prošle, sjećanje na njega ostaje živo, a njegovi prijatelji, suborci i poznanici govore o njegovoj izvanrednoj vojničkoj i ljudskoj kvaliteti.

Andrija Matijaš Pauk bio je vojni vođa koji je tijekom cijelog sukoba s brigadom postizao samo uspjehe. Činjenica da je riječ o čovjeku koji je život izgubio u posljednjim sekundama Domovinskog rata čini njegovu smrt još tragičnijom.

Foto: Tenkisti hrvatske vojske

“Ne pamtim da sam ikada sreo nekoga tko toliko razmišlja o strategiji. Iako sam s njim bio na samome početku dok sam bio u pješadiji 2. motorizirane satnije, urezao mi se u sjećanje za cijeli život”, prisjeća se hrvatski branitelj Miro Moro dodajući da je brinuo o kondicijskoj spremnosti svojih vojnika i da je imao poseban odnos prema njima, pazeći na svakog čovjeka.

‘Bio sam uz njega do posljednjeg dana’

“Što više znoja u miru, manje krvi u ratu”, to je bila Paukova slavna uzrečica, prisjeća se Moro.

Pauk je izgubio život u bliskoj tenkovskoj borbi u Podrašnici kod Mrkonjić Grada, upravo u trenutku kada je Hrvatska slavila kraj rata. Ivan Maršić, umirovljeni satnik Hrvatske vojske i zamjenik zapovjednika brigade, svjedoči o tragičnim događajima koji su prethodili Paukovoj smrti.

Maršić opisuje kako su stajali na uzvisini, razmišljajući o strategiji, a potom su odlučili dati do znanja neprijatelju da su prisutni umjesto da krenu u napad. Samo pola sata kasnije, Matijaš Pauk je poginuo u tenkovskoj borbi.

Paukovu smrt nitko nije očekivao

“Uz njega sam bio doslovno od prvog do posljednjeg dana… Ratna akcija uvijek znači i rizik od ljudskih gubitaka, ali Paukovu smrt nitko nije očekivao. Riječ je o gubitku koji je teško opisati onima koji ga nisu poznavali. Pauka sam vidio pola sata prije nego što je poginuo, a i naknadno sam kao zamjenik zapovjednika došao na mjesto stradanja, iako je njegovo tijelo već bilo preneseno u jednu kuću i prekriveno bijelom plahtom”, tužno se prisjeća Maršić.
Veterani i obitelj opraštaju se od svog suborca: ‘Sklopio je svoje umorne oči’

Prema njegovim riječima, Pauk je brinuo o svojim vojnicima kao da su mu obitelj, a njegova smrt ostavila je prazninu koja se teško može opisati.
Andrija Matijaš Pauk uvijek će ostati zapamćen kao vojni lider i čovjek koji je svojim vojnicima bio uzor i zaštitnik, ostavljajući dubok trag u povijesti Domovinskog rata.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.