fbpx
Foto: MORH/ F. Klen

VELIKA SVEČANOST U MORH-u: 82 polaznika završila vojnu školu, ministar najavio velike promjene

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U Domu Hrvatske vojske “Zvonimir“ u Ministarstvu obrane u utorak 21. lipnja 2022. godine održana je svečanost povodom završetka vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Izobrazbu na vojnim školama uspješno je završio 101 polaznik među kojima 82 polaznika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, jedan polaznik Ministarstva unutarnjih poslova i 18 stranih polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije. Među polaznicima bilo je 11 žena.

Velika svečanost

Uz polaznike vojnih škola, svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin, dužnosnici Ministarstva obrane, generali, admirali, vojnici, dočasnici i časnici.


Ministar Banožić čestitao je na uspješno završenoj izobrazbi i istaknuo kako Vlada kroz rad Ministarstva obrane nastavlja politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske kojoj je u fokusu rada čovjek – vojnik, dočasnik i časnik.

“U postupku smo transformacije Hrvatskoga vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman što je od posebnog državnog interesa. To radimo kako bi se hrvatske vojnikinje i vojnici, ali i svih oni koje dolaze iz partnerskih zemalja pronašli u našem obrazovnom sustavu i još bolje se razvijali unutar svojih postrojbi”, rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH/ F. Klen

Ministar najavio novitete u MORH-u

Podsjetio je i na proračun Ministarstva obrane koji je veći od sedam i pol milijardi kuna i najveći od Domovinskoga rata i značajan je iskorak za Hrvatsku vojsku. Također, podsjetio je i na Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji će se u skoro vrijeme uputiti u proceduru Hrvatskome saboru, a u kojem je naglasak stavljen na planove za sve tri grane Hrvatske vojske.

“Na taj način formirat će se obrambeni proračuni za iduće desetljeće jer se ta metodologija pokazala kao najbolja. Budite sigurni da ćete biti zadovoljni kao vojnici jer ćemo stvoriti još bolji zakonski okvir i unaprijediti procese opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti Hrvatske vojske. Hvala vam na vašem trudu i radu”, poručio je ministar Banožić.

“Od srca vam čestitam na uspješnom završetku izobrazbe. Ovo je vaš osobni uspjeh i osobno postignuće i na to trebate biti ponosni. Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman ostvarilo je značajna postignuća u razvoju i izraslo je u modernu visoko obrazovnu i znanstveno istraživačku instituciju. Vojni studijski programi prepoznati su kao važni kao i vaše zalaganje i trud koje ste uložili u razvoj svojih, ali i u sposobnosti Oružanih snaga i napretka Republike Hrvatske”, rekao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković.

Darko i Marijo najbolji polaznici

Najboljim polaznikom 30. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“ proglašen je bojnik Darko Šumanovac, 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe skupnik Bojan Ožinger, a 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe stožerni narednik Marijo Primorac.
Najbolji polaznik 30. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“ bojnik Darko Šumanovac rekao je kako mu školovanje predstavlja nemjerljivo iskustvo.

“Kao i kod svakog zanimanja i zvanja, stručno usavršavanje je iznimno važno za napredovanje ne samo u profesionalnom smislu, već i u privatnom”, rekao je bojnik Šumanovac i kazao kako bi uvijek izabrao poziv vojnog pilota.

“Mi smo mala država, čuvanje suvereniteta i našeg neba trebala bi biti velika čast i smatram da će uvijek biti mladih ljudi koji će se odlučiti za ovaj poziv”, zaključuje Šumanovac.
Polaznicima su uručene pohvale, nagrade i zlatni prsten. Rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu uručena su polaznicima temeljne časničke škole i kadetima pilotima.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.