Marko Lukunic/PIXSELL

VELIČANSTVENO NA TRGU NEVENKE TOPALUŠIĆ: Branitelji, od danas ćete svoja prava ostvarivati na trgu heroine!

Autor: Snježana Vučković

Nevenka Topalušić bila je hrvatska braniteljica i 100% HRVI prve skupine. Ova je heroina 2. gardijske brigade preminula na samom početku prosvjeda, a na imenovanju njenog trga sveprisutni su mogli čuti o njenom impresivnom ratnom putu.

Imenovanje Savske 66 ispred ministarstva branitelja Trgom Nevenke Topalušić, može se nazvati velikom pobjedom hrvatskih branitelja koji su više od godinu dana svojim prosvjedom pokušali ukazati na nepravde koje im se događaju.

Na ovom događaju pojavila su se velika braniteljska imena, a nije nedostajalo niti političkih s Milanom Bandićem na čelu, kao i nizom saborskih zastupnika.

Podsjetimo, Nevenka Topalušić bila je hrvatska braniteljica i 100% HRVI prve skupine. Ova je heroina 2. gardijske brigade preminula na samom početku prosvjeda, a na imenovanju njenog trga sveprisutni su mogli čuti o njenom impresivnom ratnom putu.

Nevenka nije puno “vagala” te zlokobne 1991. godine, već je na čuvanju kod majke ostavila svoje dvoje djece i zajedno sa svojim suprugom Brankom otišla na ratište. Za njima je otišlo njihovo treće dijete, 18-godišnji Dubravko. Nena se kao medicinska sestra priključila Gromovima, iako je znala da je riječ o brigadi koja se nalazila na prvim linijama bojišnice. O njoj s dubokim poštovanjem govori jedan od prosvjednika, 100%-tni invalid Domovinskog rata, ratni veteran i jedan od najmlađih pripadnika Gromova, Željko Glavić:

– Ona je bila s nama rame uz rame. Ne neka pomoć iz pozadine, nego rame uz rame… Oko nje su fućkali metci, ali ona je trčala sa tim zavojima i gledala smrti u oči. Nena je vitez Domovinskog rata – potresen je umirovljeni dočasnik doživotno osuđen na kolica, baš kao što je bila i Nena.

Nevenka je bila neustrašiva, kazuju njeni suborci prisjećajući se i njene žrtve u akciji Oluja kada je do iznemoglosti pod kišom metaka liječila ranjene. Zaustavila ju je akcija “Una 95”. Kako je nastradala ova hrvatska vojnikinja, ispričao nam je Hrvoje Grof, tada također pripadnik Gromova, koji je svjedočio njezinom stradavanju:

– Bilo je to u Dubici. Strašno teška akcija… Ali, ona kao da nije marila… Oko nje smrt, krv, ranjeni, a ona trči i pomaže. Pod kišom granata i metaka, krenula je pomoći pokojnog Antu Petrušića koji je bio još toliko svjestan da shvati kako će Nena poginuti priđe li mu. Izvadio je pištolj i zaprijetio joj da mu ne prilazi jer je znao da su njegove rane smrtne. Ona se nije dala omesti… Krenula je prema njemu i zadobila 4 snajperska metka. Njoj, koja je uvijek svima pomagala, nije imao tko pomoći jer… oko nje su bili samo mrtvi i ranjeni – doznajemo o nevjerojatnoj hrabrosti pokojne Nene.

Junakinju “Gromova”, koja je nakon rata s četiri metka i 28 gelera u tijelu dobila i četvrto dijete, najviše od svega ljutilo je omalovažavanje sudionika i invalida Domovinskog rata:

“Zašto neki ljudi na meni peru svoju nečistu savjest i govore mi kako sam privilegirana jer imam veliku mirovinu? Zar zdravlje ima cijenu? Svi su imali priliku ići u rat. Ipak, tko sam ja da im sudim… Ali neka ni oni ne sude meni i mojoj djeci”, kazivala je o onome zbog čega se i odazvala na prosvjed koji je za nju bio koban.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.