Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

VARAŽDINCI SE PRISJETILI POGINULIH POLICAJACA: Na današnji dan za Vukovar je otišla zadnja grupa

Autor: HINA/D.R.

U Varaždinu je obilježena 29. godišnjica odlaska posljednje grupe policajaca u Vukovar, gdje su ostali do pada grada, a od 185 policajaca iz te grupe 21 je poginuo, za petoricom se još traga, a 119 ih je odvedeno u srpske koncentracijske logore.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije organizirala je obilježavanje Dana zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-panoa u varaždinskoj Policijskoj upravi nazočni su se prisjetili 21 poginulog policajca i petorice nestalih od 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, koji su poslani u vukovarsku-srijemsku Policijsku upravu kao zamjena dotadašnjoj grupi te su ostali sve do pada Vukovara.

U srpske koncentracijske logore Stajićevo, Srijemsku Mitrovicu, Novi Sad i Beograd odvedeno je 119 policajaca. Ranjeno je 66 policijskih službenika, a od posljedica rata i logora, nakon rata umrlo je 11 pripadnika postrojbe.

Najveći dio postrojbe, čiji je zapovjednik bio inspektor iz policijske postaje u Varaždinu Vjekoslav Cerovečki, koji je poginuo 18. studenoga 1991., bio je smješten u Borovu naselju.

Zamjenik zapovjednika zasebne postrojbe varaždinske Policijske uprave Darko Posavec istaknuo je da je postrojba podnijela golemu žrtvu.

„U borbama za Vukovar izgubili smo 21 pripadnika, pet još uvijek vodimo kao nestale, 66 je pripadnika teško ranjeno, a ostali su bili na zadnjoj crti obrane u Borovom naselju, ispred ranjenika, djece, staraca, žena, bolesnih… Nismo željeli ići u proboj, počeli smo pregovore i onda završili u neprijateljskim logorima“, rekao je Posavec.

Načelnik varaždinske Policijske uprave Predrag Benčić rekao je da te brojke pokazuju koliki je doprinos te policijska uprava dala u oslobađanju Hrvatske.




Zadatak je bio da branimo hrvatsku državu od agresora, da zaštitimo građane Vukovara i sve koji su ondje tada bili. Svake godine sjećamo se svih naših kolega koji su bili ovdje, s nama radili, s kojima smo se družili, ali koji su, nažalost, položili svoje živote na oltar domovine“, rekao je Benčić.

Uz odavanje počasti poginulim i nestalim pripadnicima zasebne postrojbe varaždinske Policijske uprave u prostorijama te policijske uprave, obljetnica je obilježena misom u varaždinskoj katedrali te svečanom akademijom na kojoj su bili pripadnici te postrojbe.

Podignuta replika Vukovarskog križa na Groblju mira na Bilima kod Mostara




HSP UPALIO SVIJEĆE ZA VUKOVAR! Objasnili zašto su to učinili tri mjeseca prije Dana sjećanja

Autor:HINA/D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.