Patrik Macek/PIXSELL

Silovitim preletom zrakoplova MIG-21 završio je svečani vojni mimohod

Autor: B.Biško

Svečani mimohod iz Zagreba započet će kada predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović da zapovijed "Neka mimohod krene!".

Građani su počeli dolaziti i popunjavati namjenjena mjesta za praćenje  svečanog vojnog mimohoda koji se održava u Zagrebu povodom 20-te obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”. 

TIJEK VOJNOG MIMOHODA

19.28   Na kraju su se prikazali postroji postroji topništva te oklopno-mehanizirani postroj. Vukovarskom je prošlo 13 tenkova te oklopna vozila Hrvatske vojske.

19.25  Ispred pozornice prošli su postroji protuzračne obrane, nuklearno-kemijsko-biološke obrane i inženjerijski postroj.

Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

19:20 U postroju Hrvatske ratne mornarice su dva mobilna obalna lansera MOL RBS-15B na vozilu Tatra 815. U akvatoriju Dugog otoka 14. svibnja ove godine prvi put u povijesti HRM-a provedeno je gađanje raketom RBS-15B s obale, s raketne bitnice RB-1. Ispaljena raketa uspješno je pogodila i uništila metu. Na videozidu prikazan je pozdrav brodova iz Bračkog kanala.

19:15 Također su tu i mobilni preventivni centri policije.

19:10 Kroz Vukovarsku prolazi postroj vojne policije.

19:04 Na red je došao i motorizirani, mehanizirani i oklopni dio svečanog mimohoda u Zagrebu!

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

19:00 Na zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice vojni specijalci demonstrirali su tehniku spuštanja niz konop. Vojnici za ovakav način spuštanja moraju biti iznimno spremni jer je jedino osiguranje od pada ruka kojom se drže za konopac, dok u drugoj nose osobno naoružanje.

Nakon njih pripadnici ZSS-a i HRZ-a i PZO-a demonstrirali su izvlačenje pripadnika tehnikom “grozd”. Ova se tehnika koristi u službi traganja i spašavanja za izvlačenje ugroženih s nepristupačnih terena i vodenih površina, na koje helikopteri ne mogu prizemljiti. Primijenjena je prilikom katastrofalnih poplava koje su lani pogodile područje istočne Slavonije i susjednu Bosnu i Hercegovinu. Izvodi se tako da se pripadnici ukapčaju na konopac jedan ispod drugoga prilikom čega moraju u svakom trenutku biti sposobni uzvratiti paljbu iz zraka, ako je to potrebno.

18:49 U preletu zrakoplovnog postroja i taktičkoj vježbi Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH sudjeluju i 3 aviona Zlin 242 L HRZ-a i PZO-a, 3 helikoptera Mi-171Sh HRZ-a i PZO-a, 3 aviona Air Tractor AT-802 HRZ-a i PZO-a, 3 aviona Canadair CL-415 HRZ-a i PZO-a, 6 aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a, 3 aviona MiG-21 HRZ-a i PZO-a, helikopter Mi-8 MTV-1 HRZ-a i PZO-a te pripadnici ZSS-a koji sudjeluju u taktičkoj vježbi.

U preletu sudjeluju ‘Krila Oluje’, akrobatska grupa koja slavi 10. obljetnicu djelovanja. Djeluju u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze ”Zemunik”. Lete u grupi od šest pilota na avionima Pilatus PC-9M.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

18:55 Na red su došli i toliko očekivana “Krila Oluje”, grupa osposobljena raditi manevre kakve radi malo tko u svijetu!

Capture

18:49 Tri helikoptera hrvatske eskadrile MUP-a preletjela su iznad svečane zastave iz Knina. Nakon njih preletjela su tri vojna helikoptera.

18.39 sati  Ispred pozornice prolaze su  “Kune”, u pustinjskim odorama prolaze “Pauci” koji su sljednici legendarne ratne 4. gardijske brigade. Nakon njih su slijedili “Sokolovi” i “Pume”.

18:36 U mimohodu povijesnih postrojbi sudjeluje je i jedna ženska postrojba – Križevačka djevojačka straža

18:35 Kraj svečane lože stupa postrojba kadetske bojne vojnog učilišta ‘Petar Zrinski’. Među stranim vojnim postrojbama nalazi se i postrojba Velike Britanije

18:26 Među postrojbama u vojnom mimohodu nalaze se legendarni sinjski alkari na svojim konjima. Također, tu je i povijesna postrojba Husara s 25 konjanika, kao i Domagojevi strijelci iz Metkovića.

18:21 Prelet migova izazvao je strahopoštovanje među okupljenima!

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

18:19 Predsjednica je izdala zapovijed “Neka mimohod krene!”

 Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

18:05 Mlada djevojka Mia Negovetić  započela je s izvođenjem službene himne republike Hrvatske! Održana je minuta šutnje za sve stradale u akciji Oluja.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

17:58 Kolinda Grabar Kitarović je stigla na glavnu binu uz svečanu glazbu. Čeka se izdavanje zapovijedi da mimohod krene.

17.45 sati – Pozdrav! – grmi se Vukovarskom ulicom kako Kolinda prolazi pored određene ešalona vojnika. Na tribini sa svečanim uzvanicima je i Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

 Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

17:50 Građani aplauzom pozdravljaju predsjednicu i ministra Kotromanovića.

17:40 Stigla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i započela pregled postrojbe nakon koje će izdati zapovijed da mimohod krene!

17:28 Okupljaju se uzvanici i visoki dužnosnici. Stigao je i  general Ante Gotovina srdačno su ga pozdravili svi. U publici su i mnogi umirovljeni generali Hrvatske vojske koji su aktivno sudjelovali u ratnim operacijama, kao što je Antun Tus.

17:23 “Bio sam djelatnik hrvatskog vojnog učilišta i nekoliko dana uoči Oluje nastava je prekinuta, momci su s teorijskog otišli u praktični dio i izvojevali jednu od najvećih pobjeda u hrvatskoj povijesti. Na današnji dan započeo je jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Da nije bilo Oluje ne bi bilo ni Hrvatske, Hrvatska ne bi bila cjelovita. To je i odgovor svim ovim navodnim mirovnim inicijativama koje se javljaju ovih dana i poručuju nam da ne bi trebali slaviti Oluju nego mirnu reintegraciju. Da nije bilo Oluje, ne bi bilo ni mirne reintegracije. Oluja ne samo da je bila neizbježna kao vojna opcija, nego se nije smjela ni odgoditi”, izjavio je za Novu TV Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

17.21 sati – 40-ak minuta prije početka svečanog mimohoda, uzvanici dolaze na svečanu tribnu postavljenu u Vukovarskoj ulici. Uz rutu gdje će proći vojska i mehanizacija sve je više i građana koji u rukama mašu hrvatskim zastavicama.

Svečanost će službeno početi u 18 sati, nakon što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović da zapovijed “Neka mimohod krene!”.

Tri počasna plutina i tri borbena zrakoplova MIG-a 21 preletjet će preko Ulice grada Vukovara. Jedna od najvećih atrakcija bit će i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

Kolona dugačka 4,6 kilometara proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će oko 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Nastavak obilježavanja proslave te oslobađajuće vojno redarstvene operacije nastavit će se u srijedu u Kninu.

Zbog svečanog mimohoda na snazi je posebna regulacija prometa, o tome sve možete pročitati ovdje.

Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.