fbpx
Foto: Privatna arhiva

USPIO SE FOTOGRAFIRATI SA SINOM – PA POGINUO: O herojskoj smrti mladog Vukovarca i danas se priča

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1991. godine, u samo 24-oj godini života poginuo je heroj Vukovara, pripadnik legendarnih Žutih mrava i Pustinjskih štakora – Blago Tica.

Blagu je smrt zatekla u jednom od onih žestokih dana na Trpinjskoj cesti, kada se u trenutku kratkog predaha od borbi našao pokraj kafića Mustang. Sudbina je htjela da neprijateljska granata udari u krov susjedne kuće, a geler Blagu pogodi u preponu i presiječe arteriju.

Te godine se oženio i dobio bebu

Zbog obilnog krvarenja, mladi heroj nije imao nikakve šanse. Preminuo je na putu do bolnice ostavivši iza sebe tromjesečnog sina Franu sa kojim se uspio samo jednom fotografirati i suprugu Žaklinu kojom se te godine i oženio.


Dramatičan pokušaj spašavanja Blage Tice opisala je vukovarska spisateljica i braniteljica Tanja Belobrajdić:

Foto: Screenshot

“Blago Zadro je pokušao pomoći, ali…’Bilo nas je dvadesetak, dio na terasi, dio u prostoriji u koju se ulazilo iz dvorišta. Vani je teško ranjen jedan francuski novinar, a naš suborac Drago Skoko ostao je bez ruke. U prostoriji je Željko Mlinarić ranjen ispod pazuha, a Blago Tica, najteže, u preponu'”, prepričao joj je sudionik događaja, vukovarski branitelj Stipo Majić.

Blago Zadro mu je pokušao pomoći, ali mladom heroju nije bilo spasa

“Blago Zadro koji se tamo također nalazio, odmah mu je pritrčao i uzeo ga u naručje, a ja sam mu, ne znajući od silne krvi koja se pod njim širila gdje je sve ranjen, pokušavao otkopčati košulju. Krv mu je šikljala kroz rukave i nogavice jer mu je bila presječena arterija, sklopio je oči i lagano se gasio. Blago Zadro ga je zgrabio, svi smo pomogli i u žuti Golf koji je vozio naš bolničar Zdenko Mažar, nekako kroz gepek, na spuštena sjedala, doslovno pogurali sve ranjene. Blago Zadro je uletio na mjesto suvozača, zalupio vratima i oni su kroz kišu granata koje su i dalje padale odjurili prema bolnici. Nažalost, za Blagu Ticu je bilo prekasno”, kazao je Majić za Direktno.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.