Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

USKORO OTVORENJE VUKOVARSKOG VODOTORNJA: Provjerili smo što sve nudi posjetiteljima

Autor: Iva Međugorac

Radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja privode se kraju, a kompletna obnova trebala bi stajati oko 46 milijuna kuna.

Vodotoranj, koji se ujedno smatra jednim od simbola grada, svečano otvorenje trebao bi doživjeti koncem listopada, a da je tome tako povrđuje i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vrijedi spomenuti kako je sredstva za obnovu Vodotornja osiguralo više od 7000 Hrvata diljem svijeta, a uključili su se i hrvatski građani, kao i brojne tvrtke.

”Svi su se zajedno uključili u akciju Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva”, potvrđuje gradonačelnik, naglasivši da su time građani pokazali koliko im je stalo do vrijednosti kako Domovinskog rata, tako i njegovih simbola.

Da obnova Vodotornja ima veliki značaj za grad, potvrđuje i to što će njimE upravljati istoimena gradska tvrtka u kojoj će raditi 27 zaposlenika, a očekuje se da bi Vodotoranj trebao pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi grada.

Objekt sadrži memorijalne stube i sobu te vidikovac u kojem će se u istom trenutku moći naći do 70 osoba. Zanimljiv sadržaj nudi se posjetitieljima Vodotornja u njegovom podnožju.

Naime, u prizemlju je smješten amfiteatar sa stotinu sjedećih mjesta, a za najmlađe posjetitelje tu je dječje igralište. Izvršeni su i hortikulturalni zahvati, dok će se roditelji i ostali posjetitelji moći opustiti u kafiću koji se nalazi u sklopu Vodotornja.




Podsjetimo, obnavljajući Vodotoranj, vukovarski gradonačelnik zapravo je ostvario želju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a projekt se nastojao realizirati i tako da svaka hrvatska županija osigura novac za jedan od vukovarskih simbola.

U bivše Ministarstvo obrane i razvitka tijekom 1997. i 1998. godine zadarska županija uplatila je tri milijuna kuna za obnovu Vodotornja, zatim su početkom 2000. počeli radovi, a kada je obnova vukovarskog Vodotornja prešla pod nadležnost Ministarstva branitelja, kojemu je tada na čelu bila Jadranka Kosor, obnova je stala, a tvrdilo se da je to zato što projekt nije osmišljen, iako je u njega uloženo oko dva milijuna kuna.

Više o temi Domovinskog rata u Vukovaru na portalu Vukovar 2020.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.