fbpx
Foto: Tomislav Šulj

‘URAZUMITELJ’ JE SIJAO STRAH PO BOJIŠNICAMA! Grdosijom od 15 tona Hrvati su neprijatelja ušutkivali na par dana

Autor: Snježana Vučković

U vrijeme Domovinskog rata, oružja kojim se danas raspolaže bila su na razini znanstvene fantastike. Devedesetih godina na zaraćenom hrvatskom tlu, bilo je uopće teško pojmiti da će se u bliskoj budućnosti ratovati s oružjem kakvo se danas koristi u ukrajinsko-ruskom sukobu.

Općenito, gotovo nikako oružanoj hrvatskoj vojsci koja se snalazila kako zna i umije, u to vrijeme bila su nedostupna i postojeća oružja koja je JNA imala u svom posjedu. Dodatan udarac bio je embargo na uvoz, pa je hrvatska strana bila prisiljena samostalno izrađivati oružje ili pak – služiti se onim koje je zarobljeno. Situaciju su donekle olakšali nelegalni kanali crnog tržišta putem kojeg su se redovi hrvatske vojske koliko toliko “osvježili”, no u samim početcima rata, Hrvatska nije imala pravu “prijetnju” kojom bi JNA i srpskom neprijatelju “pokazala zube”.

Branitelji sjajno iskoristili ono što je JNA odbacila

“Uz brojna nuždom improvizirana sredstva, hrvatska obrana koristila je i oruđa koja su davno proizvedena, a koja su ipak pripadala nekim drugim vremenima i koristila se u nekim drugim ratovima. Zasigurno najimpresivnije takvo oruđe bila je američka haubica M 115 (203 mm), konstruirana prije 2. Svjetskog rata”, doznajemo od povjesničara Tomislava Šulja.


Foto: Tomislav Šulj

“Haubice su za obranu Republike Hrvatske postale iskoristive zauzimanjem vojnog skladišta JNA, ’27. Juli’ u Selskoj ulici, u Zagrebu. U skladištima je zaplijenjena golema količina opreme i oruđa, topovi, od čega i najmoćnije, 23 trofejne američke haubice kalibra 203 milimetra. izbijanjem agresije na Hrvatsku, slabo naoružanim hrvatskim snagama itekako je dobrodošla gromovita potpora ovog oruđa, ne samo zbog razorne moći u dometu od skoro 17 kilometara, nego i zbog psihološkog učinka, kako na branitelje, tako i na suparničku stranu.”

Moćnu grdosiju nazvali “Urazumitelj”

Ove moćne grdosije koje je Amerika proslijedila Jugoslaviji, na svjetskim se bojišnicama više nisu koristile pa ih je, doznajemo, JNA konzervirala. No, iako vrlo nezgrapne i teške 15 tona, Hrvati su ih iskoristili na najbolji mogući način… Nadjenuli su joj ime „Urazumitelj“  jer bi nakon opaljenja po položajima neprijatelja, sa suprotne strane uvijek na duže vrijeme nastao muk i ne bi bilo oružanog odgovora.

“Ne samo što je ispaljivanje granata te haubice imalo negativnu razornu moć na strani neprijatelja, ona je itekako pozitivno djelovala na same branitelje”, kaže Šulj, a njegove riječi potvrđuju branitelji koji su bili u bliskom kontaktu s “Urazumiteljem”.

Foto: Tomislav Šulj

Neprijatelj je bio ušutkan na nekoliko dana

“Pogoci su bili razorni. To je bilo strašno. Mi kada bi pucali par dana se ništa nije čulo s njihove strane. Na početku je to bila strašna motivacija našim dečkima na terenu jer oružja za obranu nije bilo. Nas kada bi vidjeli da dolazimo na teren, doživjeli su kao da im u pomoć dolaze borbeni avioni, toliko pozitivno utjecao je pogled na te naše haubice. Da ne pričamo o ispaljivanju granata jer zvuk je toliko snažan, a učinak razoran pa je normalno da je i samo opaljenje imalo veliki efekt na naše vojnike. A da smo bili efikasni to – je sigurno.”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.