Foto: Ministarstvo branitelja

UKRAJINA TRAŽI POMOĆ ISKUSNOG MEDVEDA! Hvataju se u koštac s braniteljskim pitanjima

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručio je veleposlaniku Ukrajine u RH Vasilju Kiriliču prijevode zakona i programa Ministarstva hrvatskih branitelja.

Hrvatski zakon o braniteljima preveden na ukrajinski

To uključuje prijevode Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu i Zakon o Fondu hrvatskih branitelja, kao i programi za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć te za samozapošljavanje.

Riječ je o normativnim aktima i programima koji se odnose na skrb o hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima koji su prevedeni na ukrajinski jezik kako bi Ukrajina mogla prihvatiti ono što smatra da joj je optimalno i prihvatljivo vezano uz reguliranje statusa te pitanje evidencija, identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

Pomoć zatražila ministrica branitelja Ukrajine

Takav oblik pomoći Republike Hrvatske zatražila je ministrica branitelja Ukrajine Julija Laputina, s kojom je ministar Medved održao sastanak u online formatu potkraj svibnja, kada je dogovorena razmjena iskustava i daljnja suradnja.

Suradnja između Ukrajine i Hrvatske koja je usmjerena na razmjenu iskustava u potpori veteranima Ukrajine započela još 2016. godine, a temelji se na iskustvu Hrvatske u skrbi prema braniteljima nakon Domovinskog rata.

Veleposlanik Kirilič zahvalio je ministru Medvedu te je još jednom izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj, njezinim institucijama, Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja, na podršci Ukrajini i njezinim braniteljima.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.