Screenshot

UKINUTA PRESUDA GENERALU ĐUKIĆU! Lani je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina, no hrvatsko pravosuđe nešto je zabrljalo

Autor: S.V.

Generala JNA Borislava Đukića Županijski sud u Splitu prošle je godine osudio na devet godina zatvora zbog ratnog zločina, jer je u siječnju 1993. godine kao zapovjednik sudjelovao u naređivanju i rukovođenju podmetanja eksploziva na branu Peruča, a čime je ugrozio život 50.000 ljudi u naseljima nizvodno rekom Cetinom te nanio štetu u vrijednosti od 18 milijuna eura.

Brojne proceduralne nepravilnosti

No, vrhovni sud Hrvatske danas je ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu s  kratkim objašnjenjem o brojnim proceduralnim nezakonitostima, povredama činjeničnog stanja, povredama kod izvođenja dokaza, kontradiktornosti u svjedočenjima, u iskazima i spisima.

Paničan potez suda u Splitu

Obzirom da prema hrvatskom zakonu istražni zatvor može trajati maksimalno tri godine i devet mjeseci, a što Đukiću istječe u nedjelju u ponoć, on bi se mogao braniti sa slobode. Međutim, kako bi ga zadržali iza rešetaka, Županijski sud u Splitu je danas zakazao sjednicu sudskog vijeća koje će odlučiti o određivanju istražnog zatvora Borislavu Đukiću po drugoj optužnici za neselektivno granatiranje civila Šibensko-kninske županije. Njihova odluka još je nepoznata.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.