Screenshot

UBOJICA GORDANA LEDERERA BIO JE MOJ SUSJED: Užasna priča o čovjeku koji je ubio snimatelja HRT-a

Autor: Snježana Vučković

Filmskog umjetnika, fotografa i snimatelja HTV-a Gordana Lederera, jednog od najpoznatijih civila stradalih u Domovinskom ratu, smrt je zatekla na današnji dan ’91. na radnome mjestu – brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Tragična je, gotovo poput njegove smrti, i činjenica da je čovjek koji je svjesno snajperom ciljao pokojnog novinara slobodan čovjek.

Mrski pojam “opći oprost” obuhvatio je niz neoprostivih grijeha zbog kojih nitko ne ispašta. Samo jedan od primjera je opraštanje Milanu Zoriću koji se sam pred srpskim kamerama hvalio kako je ubio hrvatskoga ratnog reportera i vrhunskog novinara, Gordana Lederera. Riječ je o ubojstvu koje je počinjeno samo kilometar od mjesta gdje su ubijeni i francuski novinari, a koje je bilo pod nadležnošću Mirka Zebića, srpskog poručnika koji je, po svemu sudeći, bio zadužen za ubijanje istine.

Hvalisavom ubojici sve oprošteno

Ubojica Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, bio je oženjen ženom iz Siska kada je s prvim barikadama jednostavno nestao. “Oživio” je tek pred srpskim kamerama, kada je priznao da je on ubio Lederera, a s obzirom na to da je sniman sleđa, prepoznala ga je njegova  supruga, kao i djeca i susjeda koja je o njemu naknadno govorila za HRT.

“Milan je bio loš čovjek koji je tukao ženu. Mi u susjedstvu zvali smo ga ‘Sirovi’. Priženio se u Sisak kod obitelji koja mu je pružila sve, kuću, automobil, sve je imao… On je ipak odlučio ubijati Hrvate i ja mu to ne mogu oprostiti”, rekla je susjeda koja je prepoznala hvalisavog ubojicu i uzbuđenim glasom rekla kako je riječ o Milanu Zoriću.

Pravosudni apsurdi

Kad je o samom Zoriću riječ, hrvatska država je protiv njega vodila dva kaznena postupka. Postupak zbog kaznenog djela oružane pobune okončan je tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak. Drugi postupak pokrenut je za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Kaznenog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku donio je presudu kojom je je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina. Na tu se presudu ubojica Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. godine donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari, i to zato što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak. Ovakvi apsurdi doveli su do činjenice da za Ledererovu smrt do dana današnjeg nitko nije odgovarao. To ljuti umirovljenog pukovnika Ivicu Pandžu Orkana:

“Kada treba od zastare zaštititi nerazjašnjena ubojstva građana srpske nacionalnosti, tada se glavni državni odvjetnik pobrine da do zastare ne dođe i donosi odluku o prekvalificiranju kaznenog djela od ubojstva u ratni zločin. Protiv ubojice hrvatskog snimatelja vođen je najprije postupak za oružanu pobunu, a potom za obično ubojstvo. Ratni zločin nitko i ne spominje, a neupitan je. Jer, za razliku od ratnog zločina za koji nema zastare, ubojstvo zastarijeva”, objašnjava Orkan koji upozorava na nepravde i dvostruka mjerila u pravosuđu:

Orkan: Netko mora odgovarati za Ledererovu smrt

“Kada se Zakon o oprostu primijeni na hrvatske branitelje optužene za nedokazana ubojstva, diže se uzbuna među stotinama nevladinih udruga, traže se smjene sudaca koji su donijeli takvu odluku. A ubojica Gordana Lederera slobodan je čovjek primjenom Zakona o oprostu i svi šute, to nikoga ne zabrinjava”, ljut je Orkan, koji ne miruje kada je riječ o istjerivanju pravde prema žrtvama Domovinskog rata:

“Ako su već odustali od pravog ubojice, izvršitelja ubojstva, tražim da se digne optužnica protiv poručnika Zebića, i to po zapovjednoj odgovornosti. Netko mora odgovarati za Lederera…”, jasan je Orkan.

SRPSKA POLITIČARKA PRIZNALA! ARKAN VRAĆAO IZBJEGLICE U RAT: ‘Hapsili su ih kao divljač’

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.