Screenshot

UBILI SU MU OCA I BAKU U GRUBORIMA: Sud mu odbio isplatiti odštetu, razlog je NEVJEROJATAN!

Autor: S.V.

Zahtjev Mile Grubora za obeštećenjem zbog duševne boli izazvanom smrću oca Jove i bake Marije (90) koji su 25. kolovoza 1995. ubijeni u selu Grubori, odbijen je na Općinskom sudu u Zagrebu.

Sin i unuk žrtava mora platiti 35. 000 kuna

Mili Gruboru tako neće biti isplaćeno 295.000 kuna koje je potraživao, a osim toga dužan je platiti sudske troškove u iznosu od 35. 000 kuna.

Tijekom izrijeka odluke, na sudu je istaknuto da su svih pet žrtava u Gruborima bili civili – starci i žene – da su ubijeni, a njihove kuće zapaljene samo zato što su bili Srbi, te da se zločin nepobitno dogodio u zoni odgovornosti ATJ Lučko na dan čišćenja terena.

No, po pisanju Jutarnjeg lista, sutkinja je u presudi navela da Mili Gruboru ne bi dosudila odštetu čak ni u slučaju da su Franjo Drljo i Božo Krajina (pripadnici ATJ Lučko) osuđeni za ratni zločin jer “okolnosti ovog slučaja ne opravdavaju isplatu naknade”. Ona je, naime, procijenila da “jačina duševnih boli ni duljina njihova trajanja”, koje je Mile Grubor trpio zbog ubojstva najbližih, nisu takvi da bi zaslužio pravo na pravičnu naknadu od države.

Nevjerojatni razlozi: Nije bio blizak s ocem

U presudi je istaknuto da je Mile Grubor rođen i odrastao u Gruborima, ali se 1979. zbog posla odselio u Švicarsku u kojoj otad živi. Izjavio je da je roditelje posjećivao zimi ili ljeti tijekom godišnjeg odmora i da ih je posljednji put obišao 1992. nakon čega zbog ratnih okolnosti više nije mogao do njih, te da se sa ocem posljednji put čuo 1994. godine.

“Iz toga proizlazi da nije imao čvrstu vezu s roditeljima jer je ovom sudu neshvatljivo da netko svoje roditelje, i to u vrijeme ratnih događanja, čak niti ne nazove kad ih već ne može obići u tako dugom razdoblju od možda i više od godinu dana”.

Sutkinja mu je zamjerila i to što je na pitanje kako se osjećao kada je doznao za smrt oca i bake, odgovorio sa “bilo mi je teško”.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.