Foto: Screenshot

U kuću joj banula 32 četnika: ‘Morala sam priznati mužu što se dogodilo’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Mjesta Lovas i Opatovac su u listopadu 1991. godine u vrijeme srpske agresije i okupacije doživjela veliku tragediju. Posebno stravična sudbina zadesila je selo Lovas u koje su, između ostalih, upali pripadnici četničke postrojbe “Dušan silni”.

Bijele trake i torture

Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine… Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način do 18. listopada ubijeno 87 Hrvata, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.


SRBIN OSUMNJIČEN ZA SILOVANJA U LOVASU! Danima mučio Hrvaticu: Postrojba ‘Dušan Silni’ tamo je činila gnjusna zlodjela

Natjerali ljude u minsko polje

Ivan Mujić, čovjek koji je samo čudom preživio strahotu u Lovasu, na žalost je preminuo prije tri godine i to ubrzo nakon našeg razgovora:

“Bilo nas je 51… Natjerali su nas da zauzmemo širinu polja, primimo se za ruke i nogama glumimo ‘košnju’. Tada smo ugledali ukopane mine i zaustavili se. Međutim, četnici su cijelo vrijeme bili na sigurnoj razdaljini i držali nas na nišanu. Pitali su nas ‘zašto ste stali?’ Kada su shvatili da ne želimo dalje, jedan četnik se zaletio i gurnuo jednog od nas… Jasno sam vidio kako pada na minu i aktivira je, a oni su nam istodobno počeli pucati u leđa. S jedne strane minsko polje, s druge poludjeli četnici koji nas u njega tjeraju. Nisam imao izbora, bacio sam se unatrag i pao potrbuške. Osjetio sam kako se ispod mene stvara krvava lokva jer su me geleri u potpunosti izrešetali”, kazao nam je tom prilikom Mujić koji je živio s izrešetanom lijevom stranom tijela, plućnim krilom, tankim i debelim crijevom.

“Nisam mogla živjeti s tom tajnom”

U prvom naletu ubijeno je ili od mina poginulo 20 ljudi, da bi, nakon što su izvučeni ranjeni, ostatak preživjelih bio natjeran da nastavi s hodanjem u minskom polju.

Strahote Lovasa prikazane su u dokumentarnom filmu “Berba Grožđa” u kojem preživjeli mještani vrlo otvoreno pričaju o danima okupacije:
“Došli su pijani, alkoholizirani i bahati… Pričali su koliko zlata su pokrali i koliko su ljudi poubijali. Ja sam sve to morala slušati jer su u moju kuću bila dovedena 32 četnika. Rekla sam suprugu ‘moram ti reći, ne mogu više sa ovim živjeti… Ono čega si se bojao… mene su silovali'”, ispričala je bolno jedna mještaka Lovasa.

“Rekli su mi ‘sinovi su ti ubijeni, Željko i Darko su ubijeni’. Ja sam nešto radila oko cvijeća i imala sam veliki nož. Htjela sam se probosti. Da i mene nema…”, bolno je kazala druga stanovnica Lovasa.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.