fbpx

U HRVATSKU STIGAO AMERIČKI ‘PATRIOT’! Bojnik David Jackson: ‘Konvoj s više od 50 vozila ide prema Zemuniku’

Autor: S.V.

Američki sustav protuzračne obrane “Patriot” koji će sudjelovati u vježbi “Astral Knight 21” stigao je danas, 15. svibnja 2021. godine preko graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije u Hrvatsku te je dopremljen u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. 

Sustav protuzračne obrane “Patriot” iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), a u vježbi “Astral Knight 21” pružat će zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”.

Sustav protuzračne obrane “Patriot” po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske.


Američki bojnik o dolasku

Zapovjednik 5-7 bojne PZO iz sastava Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMD) bojnik David Jackson pojasnio je kako je njegova bojna u konvoju s više od 50 američkih vojnih vozila, opreme i sustavom protuzračne opreme “Patriot” graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije krenula u hrvatsku zrakoplovnu bazu Zemunik. “Sustav protuzračne opreme ‘Patriot’ bit će razmješten u Hrvatskoj u okviru vježbi “Astral Knight 21” u kojoj će pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga i međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21” koja se provodi u sklopu vježbi ‘Southern Exercise Portfolio’ pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je opsežne vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO saveznika i partnerskih vojski, rekao je bojnik Jackson.

Morh

Građani se mole za razumijevanje

Tijekom današnjeg dana očekuje se pojačan cestovni promet zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske, među kojima je američki sustav protuzračne obrane “Patriot” te molimo građane za razumijevanje.

Vježba “Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, odnosno prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

U provedbi same vježbe svakodnevno će aktivno sudjelovati 50-tak zrakoplova i to američke zračne snage sa zrakoplovima F-15, F-16, B-52, tankerima KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopterima HH-60, talijanske zračne snage s avionima F-35 i AWACS, te oružane snage Helenske Republike s avionima F-16.

Iz Oružanih snaga RH u vježbi sudjeluje Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, te brodovi Hrvatske ratne mornarice.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.