Foto: Braniteljski portal

U DŽEPU MRTVOG ‘TIGRA’ PRONAŠLI PJESMU: Posvetio ju je braći, ali sva trojica su preminula prije nego su je pročitala

Autor: S.V.

Prije 30 godina život je na bojišnici u borbama protiv neprijatelja kod Iloka izgubio Miroslav Gudelj iz Poljica. Smrt ga je kao pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” zadesila 04. studenog 1991. i to samo u 21. godini. Da je riječ o poetskoj duši, njegovi suborci doznali su kada su iz džepa njegove uniforme izvadili list papira s pjesmom…

Cijela obitelj umrla prije nego što su vidjeli pjesmu

Miroslav je odlaskom u rat u rodnim Poljicama ostavio roditelje i trojicu braće. Njegovi ostaci su u Poljice preneseni tek nakon mirne reintegracije Istočne Slavonije, nakon čega mu redom umiru otac, majka, baka, pa braća Josip, Mladen i Ivan.

Foto: Braniteljski portal

Pjesma Miroslava Gudelja pročitana je tek na 25. obljetnici njegove pogibije. Tom prigodom, posvjedočili su i o njegovoj hrabrosti, a na komemoraciji je izvedena njegova pjesma koju je uglazbio Tino Žužul:

“Nisam kao skladatelj mogao prijeći preko Migijevih stihova iz ove legendarne posljednje napisane pjesme, prije pogibije. Napisao sam glazbu, a videospot je režirao moj prijatelj Ago Kujundžić”, kazao je Žužul.

Pjesma je uglazbljena

Obzirom da je, po kazivanju Miroslavovog učitelja iz osnovne škole, mrtvi heroj oduvijek bio samozatajna, umjetnička duša koja je iza sebe ostavila brojne stihove, na dan njegovog rođendana pred njegovom kućom održavat će se pjesnički susreti mladih Imotske krajine.

Foto: Braniteljski portal

 
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.