Foto: Monografija Bojna 'Zrinski'

U BOJNU ZRINSKI UPALI SU SAMO ‘NAJLUĐI’! ‘Tko nije spreman poginuti, neka napusti dvoranu’

Autor: Snježana Vučković

Dana 18. svibnja 1991. godine ustrojena je postrojba za specijalna djelovanja Bojna Zrinski, postrojba kojoj se predsjednik dr. Franjo Tuđman obratio na postrojavanju u prosincu 1991. riječima:

“Junaci, prvi put u povijesti imamo svoju vojsku, a vi ste njen prvi odred. Za vaša junačka djela zna se samo dijelom u javnosti, ali znat će se, pisat će o njima povijest….”

O kakvoj je postrojbi za specijalne namjene bila riječ, u najkraćim crtama za naš portal analizirao je povjesničar Tomislav Šulj (Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.


Samo odabrani

“Njezin prvi zapovjednik bio je pukovnik Ante Zorislav Roso, a njegovim zamjenikom imenovan je bojnik Miljenko Filipović, obojica dočasnici elitnih postrojbi francuske Legije stranaca. Od 300 pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a RH iz Kumrovca za novoosnovanu postrojbu strogom selekcijom odabrano je 27 kandidata, kojima su priključena još dva pripadnika Antiterorističke jedinice MUP-a iz Lučkog. Postrojba je smještena u objektima bivše političke škole u Kumrovcu. Kandidati za bojnu Zrinski birani su prema najstrožim kriterijima; morali su biti mlađi od 25 godina, odličnoga zdravlja, neoženjeni te psihofizički spremni podnijeti i najveće napore”, dijeli s nama povjesničar Tomislav Šulj.

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima

O tome koliko je tada bilo opasno postati pripadnikom ove slavne bojne, svjedoči rečenica koju je tada izgovorio pukovnik Roso.

“One koji nisu spremni poginuti za Hrvatsku umoljavam da napuste dvoranu”.

Bojna Zrinski samo na najtežim bojišnicama

Za Bojnu Zrinski, Tomislav Šulj kaže da je ustrojena s namjenom samostalnog djelovanja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, te za izvođenja diverzantskih akcija u dubini neprijateljskog teritorija u obliku manjih borbenih skupina.

Foto: Monografija Bojna Zrinski

Bojna Zrinski izvršavala je zadaće na najtežim bojišnicama: u zadarskom zaleđu, Vukovaru, Hrvatskoj Kostajnici, Gospiću, potom u Metkoviću, Kupresu, dubrovačkom zaleđu, a ratni put završen je oslobodilačkom operacijom Maslenica. Nakon toga ta je bojna Bojna Zrinski postala okosnica novoustrojene najelitnije postrojbe Hrvatske vojske: 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Zdrug je imao vrlo važnu oslobodilačku ulogu u operacijama: Cincar, Zima ’94, Bljesak, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja, Maestral i Južni potez. Za slobodu Hrvatske život je položilo dvadeset šest pripadnika Bojne Zrinski.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.