Foto: Humanitarno kulturni braniteljski centar Vukovar

U BEOGRADU PRIKAZAN BRANITELJSKI FILM O VUKOVARU! Dvorana je bila puna, provokacija samo jedna

Autor: S.V.

Na 17. međunarodnom filmskom festivalu “Slobodna zona” u Beogradu prikazan je dokumentarni film “KPJ i Vukovar – od nastanka do nestanka” redatelja Milana Pauna.

Film govori o osnivanju Komunističke partije Jugoslavije u Vukovaru prije stotinu godina i njenom utjecaju na vukovarsku zajednicu sve do Domovinskoga rata. Producent filma je Humanitarno braniteljski kulturni centar Vukovar čiji je predsjednik Nikola Tarle. Film je prikazan u Art kinu Kolarac na Kolarčevom univerzitetu, a nakon prikazivanja održana je panel rasprava.

“Čast nam je što je film prikazan na ovako značajnom međunarodnom festivalu, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da smo na festival pozvani i da je to prvi film koji je producirala neka braniteljska udruga, a koji je prikazan u Srbiji. Drago mi je da je publika prepoznala apolitičnost ovoga filma jer film navodi povijesne činjenice temeljem kojih svaki gledatelj može imati vlastitu interpretaciju događaja”, rekao je redatelj Paun dodajući kako je kino dvorana bila puna.

Prvi braniteljski film u Srbiji

“Imali smo i jednu provokaciju, ali to je i bilo za očekivati. Tu je osobu zasmetalo što su u filmu prikazane žrtve komunističkog terora nakon Drugog svjetskog rata, ali film ne bi bio potpun bez te tamne strane lica komunizma. Film nije politički angažiran, nije prokomunistički da bi promovirao ideju komunizma, ali nije ni antikomunistički da tvrdio kako u komunizmu ništa nije bilo dobro”, kazao je Paun.

Tarle je izjavio kako je za članove vukovarske braniteljske udruge humanitarno kulturni braniteljski centar rat završio 1995. godine pa se sada možemo baviti humanitarnim radom, kulturom i umjetnošću.

Na festivalu je, čiji je direktor Rajko Petrović, prikazan 61 cjelovečernji igrani i dokumentarni film te 20 kratkih filmova u 12 kino dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival je trajao šest dana i završen je dodjelom priznanja.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.