fbpx
Foto: Zorica Gregurić

U 24. GODINI POGINUO ZA VUKOVAR: Žumberak ne zaboravlja Petra Šinkovića

Autor: Dnevno.hr

Na blagdan Tijelova u četvrtak 16. lipnja. 2022.godine u Kostanjevcu podno Žumberačke Gore održano je tradicionalno sportsko događanje 16. Memorijalni malonogometni turnir u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Petra Šinkovića-Pecu. Molitvom i paljenjem svijeća počast na njegovu grobu uz obitelj odali su i hrvatski branitelji, predstavnici nekoliko braniteljskih udruga.

Malogometni turnir Memorijal Petar Šinković “Peco” održava se svake godine kao uspomena na poginulog Žumberčanina hrvatskog dragovoljca i branitelja Vukovara Petra Šinkovića. Petar, za prijatelje Pero ili Peco kako ga je obitelj zvala, rođen je 12. rujna 1967. godine u Željeznom Žumberačkom, općina Žumberak.

Foto: Zorica Gregurić

Ovaj 23-godišnji Žumberčanin nakon demokratskih promjena u ljeto 1990. prijavljuje se na tečaj za Prvog hrvatskog redarstvenika te postaje  pripadnik prve generacije Jedinice za posebne namjene MUP-a RH – Rakitje, od koje će kasnije nastati legendarni “Tigrovi'”. Sljedećih mjeseci, sve do ljeta 1991. godine, sa svojom jedinicom prolazi različite terene – Pakrac, Petrinja, Kostajnica, Erdut, Aljmaš, a 7. kolovoza 1991. odlazi u Vukovar.


U 24 godini dao život za Vukovar

Petar je poginuo 20. rujna 1991. godine na Trpinjskoj cesti u obrani herojskog grada Vukovara, imao je samo 24. godine. Ekshumiran je 1997. godine na Novom groblju u Vukovaru te pokopan u rodnom mjestu Žumberak. Ove godine navršava se 31. obljetnica njegove pogibije.

Tradicionalno na blagdan Tijelova u Kostanjevcu održava se sportsko događanje Memorijalni malonogometni turnir Petar Šinković “Peco” za čiji kontinuitet trajanja je najzaslužniji Tomo Šinković, brat pokojnog Petra. Prilika je to uz odavanje počasti i za promicanjem vrednota Domovinskog rata, ne samo među odraslim nego i djecom koja su s roditeljima prisutna na ovom tradicionalnom događanju. Ove godine pokrovitelj Memorijala je Ministarstvo hrvatskih branitelja i Udruga policije branitelja Jastrebarsko, a suorganizator je UŠR “Veteran 91”. Nakon memorijala za sudionike i posjetitelje organiziran je ručak kojeg su osigurali pokrovitelji, sponzori i obitelj Šinković. Pobjednicima domaćoj ekipi “Kalje” iz Kalja, Žumberak uručen je pehar i prigodna nagrada.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.