Photo: Patrik Macek/PIXSELL

TUS: ‘Izbor F-16 je izuzetan, to je ono što odgovara Hrvatskoj’

Autor: dnevno.hr

Antun Tus, umirovljeni stožerni general te prvi hrvatski veleposlanik pri NATO-u komentirao je sinoćnju odluku VONS-a po kojoj će Hrvatska kupiti rabljene izraelske borbene zrakoplove F-16, piše N1.

“Mislim da je to pravi izbor, jer jedno je načisto – da bi Hrvatska trebala produžiti dalje treba imati taj zračni vojni ambijent u smislu zadaća koje ima u miru, a vidjeli smo koliko to znači i u Domovinskom ratu. Tako da je izbor na F-16 izuzetan, to je ono što odgovara RH zbog toga što novi avion košta dvostruko skuplje nego ovaj koji je odradio 20 godina i još ima toliko – 20 do 25 godina. A i promjene se rade velike u zrakoplovstvima i u proizvodnji, tako da je ovo vrijeme taman dobro dok su zrakoplovi od 40 godina već stari. Ovo je pozitivna i financijski povoljnija situacija koja se riješava u našem slučaju”, izjavio je umirovljeni stožarni general za N1.

Kada govorimo o izraelskom zrakoplovu, koliko je zabrinjavajuće to što govore neki piloti poput Selaka da su ovi zrakoplovi već prestari? I koliko se novom softverskom opremom mogu nadograditi i poboljšati ti zrakoplovi?

“On ima te resurse, to nisu potrošeni resursi, kada bi oni bili s životnim vijekom od 30 i više godina onda bi on bio u pravu, ali s 20 godina to je pola njegovog životnog vijeka. To još nije otpisan avion, njemu će trebati od 15 do 20 godina kada će se će morati zamijeniti. To je savim normalno, pravi pilot jasno voli da ima novi avion. Mislim da ti avioni u normalnim resursima, samo treba provoditi redovne preglede i tehnička ispitivanja”, ustvrdio je Antun Tus.

Prvi veleposlanik pri NATO-u kazao je kako hrvatskim pilotima neće trebati dugo vremena za obuku i prilagodbu za F-16 jer oni sada lete na MIG-u, te da su istrenirani i da će dobiti samo teorijski dio i odletjet će 1-2 leta, sjest će u avion s nastavnikom i pripremiti se.

Što mislite o budućnosti Hrvatskog vojnog zrakoplovstva?

“Ovo je nešto što će nas ostaviti na razini kakvoj smo bili do sada i više od toga. Vidite, EU je puna malih zemalja kao što je RH, po broju stanovnika i po teritoriju. RH kao i Slovačka, Danska i Norveška ima jedna od tih elemenata. Oružane snage trebaju biti komplementirane onoliko koliko je to zemljama potrebno.”




 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.