Foto: Morh

TUGA U TOVARNIKU: Banožić u mjestu na kojem je ubijeno 75 Hrvata

Autor: S.V.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u ponedjeljak 31. siječnja 2022., na obilježavanju 24. obljetnice pokopa mještana Tovarnika stradalih u Domovinskom ratu koja se obilježava pod nazivom “Dan kada je Tovarnik plakao, 31. siječnja 1998. – 2022.”

Kod spomen obilježja žrtava iz Tovarnika održan je komemorativni program. Formirana je Kolona sjećanja do mjesnog groblja gdje su, kod spomen obilježja masovne grobnice, položeni vijenci i upaljene svijeće. Misa zadušnica za sve poginule održana je u crkvi Sv. Mateja. Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 75 mještana, a za njih petero se još uvijek traga.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da se na današnji dan s tugom i boli prisjećamo tovarničkih žrtava. Dužni smo čuvati uspomene na njih jer su one podsjetnik na žrtvu i cijenu hrvatske slobode.

Banožić: Mučki ubijenim žrtvama vječan spomen

“Danas obilježavamo 24 godine od kada su pokopani posmrtni ostaci 48 stradalih mještana Tovarnika. Ne postoje riječi koje bi ublažile bol za prekinutim životima. Jedino što možemo je, čuvati uspomene i biti ponosni na njih jer one podsjećaju kolika je cijena hrvatske slobode, koje smo zlo trebali pobijediti, ostajući uspravni, ostajući ljudi! Svim mučki ubijenim stanovnicima Tovarnika neka je vječni spomen. To im dugujemo“ poručio je Banožić.

Uz obitelji poginulih mještana Tovarnika u Domovinskom ratu, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić, predstavnici Grada Vukovara, Udruge žena Tovarnik, Odbora za branitelje Općine Tovarnik i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnici i predstavnici Općina i drugi.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.