Zavičajni klub Joševica (Ana Šiftar sa kćerkom)

Trojica pripadnika četničke skupine ‘Šiltovi’ osuđeni za pokolj stanovnika hrvatskog sela Joševica

Autor: Dnevno

16.12.1991.  hrvatsko selo Joševica je napadnuto od strane četničke skupine „Šiltovi” pri čemu je na kućnim pragovima pobijen 21 stanovnik.

Seljani Joševice proživljavali su rat s jednakom strepnjom kao i ostatak Hrvatske, iako su ih lokalni Srbi uvjeravali da se mogu osjećati sigurno na svojim ognjištima zbog činjenice da tamo nema oružanih sukoba. Uljuljani u lažnu sigurnost, nisu ni slutili da će to jutro u njihovo selo banuti „Šiltovi” te da nitko neće biti pošteđen.

Hladnokrvnim egzekucijama pobili su sve hrvatsko na što su naišli pa tako i četvero djece.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić koji su državljani Srbije i Hrvatske, optuženi za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u banijskom selu Joševica zagrebački Županijski sud u odsutnosti je osudio na po 10 godina zatvora.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Žarkovića i ostale se teretilo se da su kao pripadnici izviđačko-diverzantske grupe nelegalne paravojne skupine vojske tzv. SAO Krajine 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica. Bili su naoružani vatrenim oružjem s prigušivačem te su išli od kuće do kuće. Ulazili su u kuće te su iz neposredne blizine, hicima u glavu i vitalne dijelove tijela, ubijali sve koje su zatekli.

Trojica optuženika proglašeni su krivima jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u mjestu Joševica, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatskih regularnih oružanih snaga i srpskih paravojnih postrojbi ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Teretilo ih se da su tog 6. studenog tražili od Nikole i Gine Kreštalica da im daju svoj Volvo te zlato i nakit. Potom su naoružani upali u njihovu kuću, gdje je bio Đuro Kreštalica i ubili ih, nakon čega su mjesto zločina napustili s njihovim automobilom i stvarima.




Žarković i Jednak su u rujnu 2018., također u odsutnosti, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubojstva 21 osobe hrvatske nacionalnosti. Optužbe su tada nepravomoćno oslobođeni George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović.

Zagrebački sudac Tomislav Juriša rekao je u obrazloženju presude da je tu riječ o jednom od najgorih zločina u Domovinskom ratu.

OVA STARICA JEDINA JE PREŽIVJELA POKOLJ U JOŠEVICI! Ani je četnik ’91. pucao u usta: ‘Dok sam padala, ispalio je u mene još jedan metak’. Umrla je ove godine…




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.