Dreamstime.com

TRAŽE SE DVA SRPSKA ZAPOVJEDNIKA: Terete se za smrt 38 civila i novorođenčeta

Autor: Snježana Vučković

Dovršena su kriminalističko istraživanja nad 78-godišnjim državljaninom Hrvatske i 79-godišnjim državljaninom Srbije zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, javlja PU Ličko-senjska.

Sumnja se da su kao zapovjednici 13. korpusa JNA u Mukinjama, u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana,  Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička  Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica, propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva, iako su to bili dužni.  Na taj način su dopustili da njihovi podređeni ubiju 35 osoba-civila i teže rane njih pet. Također, tada je pričinjena i velika materijalna šteta.

Dopustili ubijanje civila

Osim toga, 79-godišnjaka se sumnjiči da kao zapovjednik sa zapovjednom ovlasti nad svim postrojbama JNA na tada okupiranom području Općine Korenica nije spriječio napad višecjevnim raketnim bacačima na kamp „Grabovac“ u Grabovcu u kojem su bile smještene izbjeglice s područja Općine Korenica te je dopustio da njegovi podređeni ubiju tri osobe – civila među kojima je i dijete starosti tri mjeseca te ozlijede pet civila.


S obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.