Domovinskirat/Željko Gašparović

TRAGIČAN KRAJ NAJTRAGIČNIJE AKCIJE HV-A! SMRT NA UNI: Poginuo zapovjednik Tigrova Nenad Babić

Autor: S.V.

Samo dan nakon što je pokrenuta, operacija „Una 95“ doživjela je tragičan završetak…

Hrvatska vojska pokrenula je 18. rujna 1995. operaciju „Una 95“ nasilnim prijelazom Une i Save. Plan je bio ovladati područjem Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice, a zatim i planinom Prosara. Konačan cilj operacije bio je zauzeti Prijedor kako bi se srpske snage potisnulo što više prema Banja Luci. U napadu su sudjelovale snage zbornih područja Zagreb i Bjelovar, 1. i 2. gardijske brigade te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i mornarica, piše Domovinskirat.

Forsiranje rijeke Une

Od svih pravaca napada forsiranje rijeke Une uspjelo je jedino pripadnicima 1. i 2. brigade koji su na prostoru Bosanske Dubice i Bosanskog Novog napravili mostobran. Razvile su se ulične borbe, a zapovjedništvo 1. gardijske brigade donosi odluku o uvođenju jedne tenkovske satnije Oklopne bojne „Tigrova“ u bitku. Na današnji dan 19. rujna, u jutarnjim satima tijekom uvođenja tenkova u operaciju poginuo je heroj Domovinskog rata Nenad Babić – zapovjednik Oklopne bojne 1. gardijske brigade.

Smrt zapovjednika

Od ljeta ’91. Nenad je kao dragovoljac Domovinskog rata bio u „Tigrovima“. Bio je vrsni poznavatelj oklopa te je priključen tenkovskoj satniji iz koje je je izrasla oklopna bojna „Tigrova“. Već na prvom ratištu u zapadnoj Slavoniji teško je ranjen. To ga nije zaustavilo, već u proljeće 1992. sudjeluje u oslobađanju Tasovčića, Prebilovaca i Klepaca na Južnom bojištu i daljnjem tijeku operacije „Lipanjske zore“. U desantu na Cavtat iste godine vodio je tenkovsku satniju. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je časničku školu, a preustrojem 1. gardijske brigade, u travnju 1995. postao je zapovjednik Oklopne bojne.




Željko Gašparević

Neuspjela akcija

Hrvatski vojnici uz jaku paljbu, u gustoj magli i po nabujaloj rijeci morali su se u večernjim satima povući na hrvatsku stranu uz nove gubitke. Naime čamac s 12 gardista se prevrnuo. Tom prilikom stradali su Zlatko Karafa, Ivica Pavić te Marijan Furač i Mario Kovačić. Posmrtni ostaci njih dvojice još uvijek nisu pronađeni. Osim njih i Nenada Babića u ovoj tragičnoj operaciji „Tigrovi“ koji su položili život na oltar Domovine su Bruno Knaus, Krunoslav Vrtar i Ivica Pavlić, dok je Božidar Žafran preminuo od posljedica ranjavanja. Najveću je žrtvu podnijela 2. gardijska brigada „Gromovi“ koja je imala 26 poginulih pripadnika.

 




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.