Darko Juka

TKO JE UBIO TIHU? Karizmatični zapovjednik obrane Mostara ubijen je iz tri vrste oružja

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 16. svibnja 1992. ubijen je karizmatični zapovjednik IV. bojne HVO-a Općinskog stožera Mostar i jedan od organizatora obrane Mostara i doline Neretve u Domovinskom ratu – Tihomir (Tiho) Mišić.

Tihomir je pokopan u Ljutom Dolcu, u kojem je rođen 25. lipnja 1958. godine. Posmrtno je dobio čin brigadira, te je odlikovan Spomenicom Domovinskoga rata i Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Opjevan je u pjesmama, a danas mostarski gradski trg na Balinovcu nosi njegovo ime., kao i 4. bojna mostarskog HVO-a.

Nesretan slučaj ili planirano ubojstvo?

Mišić je ubijen kada je sa suborcima obilazio položaje postrojbi HVO, Hrvata i Muslimana, kod Starog mosta, nasuprot četničkim položajima sa istočne obale Neretve. Ubili su ga pripadnici Samostalne mostarske bojne/bataljuna HVO, jedine bojne mostarskog HVO, na čelu s Arifom Pašalićem, koju su većinski činili Muslimani, no i danas je ostala otvorena teorija o tome da je nalog za njegovo ubojstvo postojao i sa bošnjačke i sa hrvatske strane.

Po priči najbližih suradnika, Tihomir Mišić kobnog je dana je dobio informaciju da crta obrane, između 4. bojne HVO-a i Mostarskog bataljuna, koji je inače bio u sastavu i pod zapovjedništvom Općinskog stožera HVO-a Mostar, od Staroga mosta prema jugu nije dobro uvezana te da četnici mogu ući s boka. Stoga su Tiho Mišić, Slavko Puljić, Ilija Vrljić, Drago Mišić i još neki iz zapovjedništva Općinskog stožera HVO-a Mostar otišli prema zapovjedništvu Mostarskog bataljuna potražiti zapovjednika Arifa Pašalića koji je s njima otišao do pričuve IV. bojne u dječjem domu.

Svim oružjem po Tihi

Odatle je s njima krenuo Miki Leventić obići položaje 4. bojne kod Staroga mosta (Kožara). Miki Leventić dao je za vodiča Hamu Huskovića, pripadnika IV. bojne, te su pošli prema položajima koje je držao Mostarski bataljun. Bila je jaka mjesečina, sve se vidjelo. U jednom trenutku, oko 22 sata, dok su pretrčavali, s položaja Mostarskog bataljuna vojnici su zapucali. U cijeloj grupi od desetak ljudi samo je Tihomir Mišić višestruko pogođen iz najmanje tri vrste oružja…

Vojnici koji su pucali na ispitivanju su izjavili da su imali zadatak spriječiti prodor neprijatelja iz smjera Stari most, preko Jusovine, da su od skupine mislili kako je riječ o neprijateljskim vojnicima, te da su bili neobaviješteni o dolasku zapovjednika, a naveli su i loš rad vodiča skupine, kao uzroke Mišićeve pogibije. Iz istražnih izvješća utvrđeno je i da je komunikacija zapovjedništva Samostalne bojne/bataljuna s Glavnim stožerom HVO-a bila vrlo loša.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.